SECUREDROP: Den krypterte tipsportalen SecureDrop krever egen PC, laptop og nettlinje, for at varslere skal være trygge på at identiteten deres ikke kan spores. Nyhetsredaktør Frode Hansen, redaksjonssjef Hilde Schjerve og gravejournalist Torgeir P. Krokfjord er glade for at systemet endelig er på plass. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SECUREDROP: Den krypterte tipsportalen SecureDrop krever egen PC, laptop og nettlinje, for at varslere skal være trygge på at identiteten deres ikke kan spores. Nyhetsredaktør Frode Hansen, redaksjonssjef Hilde Schjerve og gravejournalist Torgeir P. Krokfjord er glade for at systemet endelig er på plass. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Dagbladet lanserer SecureDrop

Ny tipsportal for varslere

Nå kan du tipse Dagbladet anonymt uten å legge igjen digitale spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sitter du på informasjon som du mener offentligheten bør kjenne til, men som du frykter vil utgjøre en risiko for deg dersom det blir kjent at du er avsender?

For kildevernet

Dagbladet lanserer nå en tipsplattform for varslere, som sikrer anonym overlevering av sensitive dokumenter til våre journalister.

Tjenesten heter SecureDrop og benyttes av flere ledende internasjonale medier som The Guardian og Washington Post. Her hjemme har blant andre NRK og VG tatt den i bruk.

- Vi er glade for at vi har fått på plass denne løsningen. Det er et viktig verktøy for å holde kildevernet intakt, sier Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen.

Kritisk journalistikk

Den digitale informasjonsspredningen er blitt en utfordring for personvernet. Vi etterlater oss digitale spor overalt på internett, og det er lett å avsløre hvem som står bak når informasjon deles via nettet. Dette utfordrer det absolutte kildevernet, som står sterkt i presseetikken.

- I mange tilfeller er kildevernet avgjørende for at vi skal drive kritisk og avslørende journalistikk. Derfor er det viktig at varslere nå kan være sikre på at de kan tipse oss om kritikkverdige forhold uten å legge igjen avslørende spor, sier Hansen.

Prisvinnere

SecureDrop er utviklet av Freedom of the Press Foundation, som støtter opp om gravejournalistikk og digital sikkerhet for journalister og varslere verden rundt.

Etter å ha hentet hjem Skup-diplom for «Kongemakta» i år, og Skup-prisen for beste gravejournalistikk de tre foregående årene, mener redaksjonssjef Hilde Schjerve at det er på tide at Dagbladet får på plass en kryptert tipsportal.

- SecureDrop kan også brukes av eksisterende kilder til å kommunisere med journalister de allerede har kontakt med, dersom de er redde for å etterlate seg digitale spor, sier Schjerve.

- Blåser aldri kilder

Torgeir P. Krokfjord jobber i Dagbladets gravegruppe, og er en av journalistene som har fått opplæring i hvordan tips som sendes til SecureDrop skal hentes ut.

- Vi har den siste tida sett flere saker der både politiet og andre har drevet bevisst kildejakt. Flere slike saker har også vært oppe i retten i Norge. Da er det viktigere enn noen gang å kunne tilby kilder og tipsere en helt sikker måte å komme med viktig informasjon, sier Krokfjord.

- I Dagbladet blåser vi aldri våre kilder. Det kan alle være trygge på. Men med denne løsningen har tipsere i spesielt utsatte posisjoner et ekstra sikkerhetsnett, legger han til.

Nettleseren Tor

SecureDrop er ikke en tjeneste for ordinære nyhetstips. Dersom du har vanlige tips, bør du fortsatt ta direkte kontakt med våre journalister per telefon og epost, bruke vår tipsmail 2400@db.no eller sende melding til 2400.

- SecureDrop krever at du må du laste ned og installere den sikre nettleseren Tor, og dette er ikke nødvendig dersom du kan være åpen om hvem du er, sier Hilde Schjerve.

Du kan lese mer om Dagbladets nye tipstjeneste for varslere her: https://securedrop.dagbladet.no/