Ny togkrasj

DOMBÅS/OSLO (Dagbladet): Bare få dager etter en av norgeshistoriens verste togkatastrofer skjedde det i går en ny togulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne i 80-åra ble sendt til sykehus etter at et lokomotiv kjørte inn i togvogna hun befant seg i på Dombås stasjon.

Lokomotivet smalt så hardt inn i vognsettet at de to eldre kvinnene som satt i en av vognene, ble kastet over ende. Kvinnen i 80-åra ble i går ettermiddag innlagt på fylkessjukehuset på Lillehammer.

Det var ved 16-tida i går at sammenstøtet mellom lokomotivet og vognene skjedde på Dombås stasjon. Tog 401 ankom Dombås klokka 15.47. Det elektriske lokomotivet av type EL16 hadde trukket fire B3-passasjervogner fra Oslo, og toget skulle deretter gjøre vendereis.

Lokføreren koblet derfor fra lokomotivet og kjørte det rundt for å skifte sammen lokomotivet i den andre enden av vognene. Det som skulle ha vært en smertefri sammenkobling ble et kraftig sammenstøt.

Slått over ende

- Hastigheten på lokomotivet ble noe for stor, noe som resulterte i et forholdsvis kraftig sammenstøt. To eldre damer som ikke hadde fått satt seg, ble slått over ende. Begge ble skadd, men bare en av dem ble sendt til sykehus på Lillehammer med sykebil. Det dreier seg om støt- og slagskader etter sammentreffet, sier lensmannsbetjent Jørn Morten Sletta ved Lesja og Dovre lensmannskontor.

Til alt hell befant det seg bare fire personer i togvognene. To barn som hadde gått om bord ble ikke skadd. Kollisjonen skjedde 20 minutter før toget skulle gå. Derfor var ikke flere gått på toget.

Passasjerene ble fraktet mot Oslo i busser.

Buffer avrevet

Togvognene fikk skader i sammenstøtet. Den ene bufferen ble revet av og deksler rundt lysarmaturene falt av inne i vognene. Togsettet sto seint i går kveld fremdeles på Dombås stasjon, i påvente av undersøkelse fra NSBs havarikommisjon i natt. Lokføreren ble avhørt av politiet på Hamar, mens konduktøren ble avhørt på lensmannskontoret.

Verken politiet eller NSB bestrider at for høy fart er årsaken til sammenstøtet.

Fylkessjukehuset på Lillehammer opplyste i går kveld at den innlagte kvinnen var stabil og ikke hadde tegn til alvorlige skader. Hun ble likevel innlagt over natta til observasjon.

Skjerpet

- Er det ikke pinlig for NSB når passasjerene på den strømløse Sørlandsbanen i går ble sittende fast i timevis, og når en passasjer må på sykehus etter et lokomotivsammenkobling?

- Jeg garanterer at vi er skjerpet. Vi har noen svarte dager som denne, men husk at det går veldig mange tog, og at de fleste går uten problemer, sier informasjonssjef Arvid Bårdstu i NSB Langdistanse.