Ny tråler satt i arrest

Glemte å melde fra til Kystvakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den russiske tråleren Opon ble i går oppbrakt til Tromsø etter at fartøyet hadde unngått å møte til kontroll etter fiske på Tromsøflaket.

Det er ikke avdekket ulovlig fiske, men regelverket sier at enhver utenlandsk båt som fisker i norsk økonomisk sone plikter å møte til et kontrollpunkt for inspeksjon.

Meldte ikke fra til Kystvakta

- Det er lov å melde endring, men da må kapteinen melde fra til kystvakta. Det gjorde ikke Opon, sier Njål Røkenes, kapteinløytnant og operasjonsoffiser ved KV Nord på Sortland til Dagbladet.no.

Kystvakta risikerer i verste fall å bruke store ressurser for å møte en båt som ikke kommer til kontroll, dersom de ikke får beskjed. I dette tilfellet valgte Kystvakta ikke å dra ut, men oppsøkte heller båten på Tromsøflaket.

Det ble klart at kapteinen hadde meldt fra til Fiskeridepartementet, men hadde glemt å informere Kystvakta. Dermed ble båten oppbrakt til Tromsø, og kapteinen sitter nå i avhør hos politiet.

Bøtestraff

- Det dreier seg om en bøtestraff for kapteinen, og inndragninger hos rederiet, sier politiadvokat Torun Sandal til Dagbladet.no.

I ARREST: Den russiske tråleren «Opon» er tatt i arrest i Tromsø etter at den unnlot å melde fra til Kystvakta om endringer i planen. Foto: Kystvakta
I ARREST: Den russiske tråleren «Opon» er tatt i arrest i Tromsø etter at den unnlot å melde fra til Kystvakta om endringer i planen. Foto: Kystvakta Vis mer

Endelig sum er ikke fastsatt, men ved siste, liknende tilfelle, i oktober 2005, fikk en annen kaptein 5000 kroner i bot, og basert på verdi og fangst fikk rederiet en inndragning på 50 000.