Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny trend skaperflere trafikkofre

Uoppmerksomme fotgjengere og syklister med MP3-spillere på øret utgjør en stadig økende fare i trafikkbildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Musikk i øret øker risikoen for å bli påkjørt. Det er klart en mye større risiko for ulykker med oppmerksomhet på musikken i stedet for på trafikken, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk

-  Å høre hva som foregår rundt en i trafikken er utrolig viktig. Spesielt i et krevende trafikkbilde er det ikke lurt å bruke musikk i ørene når man sykler eller går. Da mister man mye informasjon om trafikken rundt seg, sier hun.

Landsforeningen for Trafikkskadde støtter Trygg Trafikk i denne saken.

-  Sannsynligheten er stor for at man blir mer trafikkfarlig ved distraksjoner, som musikk i ørene. Man kan sette både egen og andres sikkerhet på spill, sier Hans Jacob Moe, rådgiver i Landsforeningen for Trafikkskadde.

Ansvar

Skadeforebyggende forum understreker den enkeltes ansvar.

-  Vi fraråder bilister og syklister fra å høre på musikk. Når man er fotgjenger utgjør man mindre fare for andre, men større fare for seg selv, uttaler daglig leder Johan Lund.

Trygg trafikk ser også at det er en økt bruk av musikkutstyr blant forgjengere og syklister.

Eksplodert

-  Det kan se ut som om at det er flere som bruker musikk på øret nå enn tidligere. Nå har vi jo mobiltelefoner med radio, og flere enn før skaffer seg iPOD. Man har utstyret tilgjengelig, og bruker det desto mer, sier Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Dette blir bekreftet av Erik Andersen, informasjonssjef i Elektro og elektronikkbransjen.

-  Salget av Mp3 utstyr har eksplodert de siste åra. Vi har aldri hatt større vekst av noe produkt, sier Andersen.

-  I fjor solgte vi 300 000 enheter. I år venter vi et salg på cirka 400-450 000 enheter.

Han understreker at det er lydstyrken som er farlig og at det er syklister og forgjengere selv som har ansvar for å justere dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!