Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny trippelvaksine gir mindre smerte

HAMAR (NTB): En ny trippelvaksine, som skal gi mindre smerter og feber hos barna, ble fra nyttår tatt i bruk ved alle norske helsestasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye vaksinen, kalt DTaP, skal i likhet med den tidligere, virke mot difteri, stivkrampe og kikhoste. Det er kikhoste-delen som er forbedret for å unngå bivirkinger.

  - Allerede etter få vaksinasjoner så virker det som vaksinen medfører mindre ubehag for barnet, sier helsesøster Åse Kongsvold ved Vang helsestasjon til Hamar Arbeiderblad.

  - De skriker i hvert fall mindre, sier hun.

  Hun understreker at de som tidligere har fått en eller to vaksinasjoner av den gamle typen trippelvaksine, uten problemer kan gå over til den nye typen.

Forsvarlig

Overlege Jan Fuglesang ved Statens Institutt for Folkehelse opplyser at det medisinsk sett hadde vært fullt forsvarlig å fortsette med den gamle trippelvaksinen.

  - Men her som på andre områder, skjer det framskritt. Den nye kikhost-vaksinen er et renere produkt som er utviklet til beste for barna, sier han.

Siden 1952

Den gamle trippelvaksinen, som har vært i bruk siden 1952, har ført til feber, smerte, skrik og uro hos bortimot halvparten av barna. En del foreldre har dessuten følt usikkerhet etter at det har vært hevdet at den i sjeldne tilfeller kunne gi hjerneskade.

  Mens den gamle kikhoste-vaksinen ble laget av kokte kikhoste-bakterier, er den nye vaksinen kjemisk renset og konsentrert slik at den er blitt renere. Dette fører til mindre bivirkninger.

  Den nye vaksinene har allerede vært utprøvd i ti år, spesielt i Sverige, hvor man tok kikhoste-vaksinen ut av det ordinære vaksinasjonsprogrammet for en del år siden. Nå har de tatt i bruk denne nye typen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!