Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny trussel fra Trump

Søndag kveld truer Donald Trump Iran på nytt. Denne gangen åpner han for en uproposjonal gjengeldelse av et eventuelt angrep på USA.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Søndag kveld kommer president Donald Trump med en ny trussel mot Iran.

- Denne meldingen skal anses som et varsel til Kongressen om at dersom Iran angriper amerikanere eller USA, så vil USA raskt angripe tilbake - og kanskje på en uproposjonal måte.

- Et slikt rettslig varsel er ikke nødvendig, men gis likevel!

Natt til søndag sier Trump i en uttalelse at USA ikke kommer til å forlate Irak uten å få betalt for militære investeringer, og lover sanksjoner om de blir kastet ut.

Han advarer videre Irak mot å opptre fiendtlig eller upassende.

- Vi har en usedvanlig dyr flybase der som kostet millioner av dollar å bygge. Vi drar ikke med mindre de betaler oss tilbake for den, sier Trump til reportere på vei hjem fra feriehuset i Mar-a-Lago.

- Om de ber oss om å dra, vil vi ilegge dem sanksjoner som de aldri har sett maken til. De vil få de iranske sanksjonene til å se tamme ut.

Eskalerer

Det siste døgnet har konflikten mellom Iran og USA eskalert ytterligere. Trump har kommet med trusler mot Iran, mens Iran har svart at de vil svare på likvideringen av general Qasem Soleimani med samme mynt.

Søndag kveld kunngjorde Iran at de ikke vil overholde atomavtalens begrensninger om anriking og lagring av uran. I tillegg har Iraks nasjonalforsamling blitt enige om å kaste amerikanske soldater ut av landet.

HEVNØNSKE: Den iranske generalen Qasem Soleimani ble natt til fredag drept i et amerikansk droneangrep. Dagen ble generalens datter Zeinab Soleimani filmet i samtale med den iranske presidenten Hassan Rouhani. Video: Ap via NTB Scanpix Vis mer

Rakettangrep

Seinere på kvelden kom det meldinger om nye rakettangrep i Den grønne sonen i Bagdad. Det strengt bevoktede området huser også regjeringsbygg og en rekke andre amerikanske ambassader.

Ifølge Al Jazeera bekrefter det irakiske forsvaret at seks raketters slo ned i Den grønne sonen, mens tre raketter slo ned i Jadriya-området.

Ifølge politikilder skal seks personer ha blitt skadd i angrepene.

Lørdag ble Bagdad rammet av tre rakettangrep. Ett rammet en amerikansk militærbase, et annet rammet i Den grønne sonen, mens et tredje rammet Jadriya-området.

Det ble ikke meldt om at noen omkom i angrepene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media