Ny trussel i Nigaragua

TEGUCIGALPA (Dagbladet :på nettet): 75 000 anti-personell miner utgjør nå en ny stor trussel for det allerede hardt rammede Nicaragua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I HONDURAS: TOMMY FOSSUM og FRODE HANSEN

I går var franske mineeksperter på vei til Nicaragua for å hjelpe og desarmere minene. De mange tusen minene, som er et resultat av krigene i Mellom-Amerika på 80-tallet, kommer nå opp til overflaten på grunn av flommen.

- Minene vil detonere i naerheten av den delen av befolkningen som har mer enn nok med å overleve flommen, sier Handicap International til Dagbladet :på nettets utsendte.

Ifølge organisasjonen er omtrent halvparten av de 150 000 minene, som fremdeles finnes i Nicaragua, blitt tatt av vannmassene.

Flere katastrofer

For det allerede hardt rammede landet, er Mitch den siste av mange katastrofer. To ganger dette århundret - i 1931 og i 1972 - ble hovedstaden, Managua, rystet av jordskjelv.

I 1992 førte et nytt jordskjelv til en enorm tidevannsbølge, som gjorde store ødelegger på Stillehavskysten.

Landet har ogsa blitt rystet av flere orkaner, men «Mitch» ser ut til å være bestefaren til dem alle. Myndighetene regner med at 4000 personer er døde.

- Jeg tror dette er en tragedie som har større konsekvenser enn jordskjelvet i 1972, sa president Arnoldo Aleman på en pressekonferanse seint i går kveld (norsk tid).

Jordskjelvet, som kom like etter midnatt 23. desember i 1972, drepte mer enn 10 000 mennesker. Men ødeleggelsene var dengang størst i hovedstaden.

Nå vil det ta flere tiår å bygge opp landet etter «Mitch»' herjinger.

Tenner på lik
En uke etter tragedien ved vulkanen Casitas, ligger det fremdeles flere hundre døde i de enorme leirmassene.

Ifølge avisene i landet, har helsearbeiderne nå startet arbeidet med å tømme bensin og tenne på de døde kroppene for å forhindre epidemier.

Redningsmannskapene har fremdeles store problemer med å komme frem til flere av de hardest rammede områdene.