Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny trussel om søksmål

Trump rasler med sablene mot Ted Cruz.

TRUER: Donald Trump leder stort på meningsmålingene før primærvalget i Sør-Carolina. Foto: Mike Carlson/Reuters
TRUER: Donald Trump leder stort på meningsmålingene før primærvalget i Sør-Carolina. Foto: Mike Carlson/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På nytt rasler Donald Trump med sablene og truer med å sende skarpskodde advokater på mannen han peker ut som sin hovedmotstander i kampen om den republikanske presidentnominasjonen.

Han mener at Cruz sine triks i valgkampen nå er blitt så skitne at han vurderer å gi sine advokater grønt lys for å saksøke motstanderen.

- Hvis Ted Cruz ikke begynner å oppføre seg skikkelig, slutter med juks og negative annonsekampanjer, så har jeg klar et søksmål mot ham for ikke å være født i USA, skriver Trump på Twitter.

Trump mener at grunnloven har bestemmelser som kan være til hindrer for at Cruz kan bli president i USA. Der står det at den amerikanske presidenten må være født i USA. Men Cruz ble født i Canada av en amerikansk mor og en cubansk far. Fram til 2014 hadde Cruz både amerikansk og canadisk statsborgerskap, men han har nå frasagt seg det siste.

Strid Trump har tidligere advart mot at demokratene kan saksøke Cruz om han blir republikansk kandidat.
En rekke privatpersoner har allerede saksøkt Cruz, men for å saksøke i USA må du helst kunne vise til et tap. Vanlige velgere vil slite med å dokumentere hva de taper på at Cruz får stille. Trump vil dermed ha et direkte tap fordi noen av Cruz´ velgere trolig ville stemt på ham om Cruz ikke var med. Det forteller professor i konstitusjonell rett Mary Brigid McManamon ved Delaware Universitet til Time.

- Søksmålet styrker seg jo nærmere vi kommer en situasjon der det er Cruz alene, og ikke Cruz sammen med Bush, Kasich, Rubio og andre, som er det direkte hinderet for Trumps nominasjon. Dermed vil det være Cruz som direkte hindrer Trump fra å vinne nominasjonen, skriver jusprofessor Laurence Tribe i en epost til bladet.

Juridiske eksperter strides om et eventuelt søksmål kan føre fram. Jusprofessor Jonathan Adler skriver i Washington Post at et søksmål vil være fånyttes. I grunnloven står det at de som kan bli president må være født i USA eller født som amerikansk statsborger. I og med at Cruz´mor var amerikansk statsborger da han ble født, mener Adler at Cruz også er det.

Ny debatt Cruz på sin side fordømmer «den strie strømmen av fornærmelser og obskøniteter som kommer ut av Trumps munn».
De seks republikanske presidentkandidatene møtes til debatt i South Carolina natt til søndag norsk tid.
Trump og Cruz leder kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Så langt har Cruz vunnet nominasjonsvalget i Iowa, mens Trump tok seieren i New Hampshire

TO STATSBORGERSKAP: Ted Cruz ble født i Canada av en mor fra USA og med en far fra Cuba. Fram til 2012 var han statsborger i både USA og Canada. Foto: Lauren Petracca/The Greenville News
TO STATSBORGERSKAP: Ted Cruz ble født i Canada av en mor fra USA og med en far fra Cuba. Fram til 2012 var han statsborger i både USA og Canada. Foto: Lauren Petracca/The Greenville News Vis mer