Pride 2023:

Ny trusselvurdering før Pride

Politiets sikkerhetstjeneste har kommet med en egen trusselvurdering i forkant av Pride-arrangementer. Politiet oppfordrer alle til å feire.

TOG: Regnbuetog og solidaritetsmarkering under Pride i Oslo i 2022. Før årets markering har PST kommet med en egen trusselvurdering. Foto: NTB
TOG: Regnbuetog og solidaritetsmarkering under Pride i Oslo i 2022. Før årets markering har PST kommet med en egen trusselvurdering. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PST skriver at LHBT+-personer og -samlingssteder inngår i fiendebildet til både høyreekstremister og ekstreme islamister og er blitt aktualisert som mål det siste året.

- Både høyreekstrem og ekstrem islamistisk propaganda oppfordrer til å angripe lett tilgjengelige mål med få sikringstiltak, skriver PST.

Folkerike mål med få eller ingen sikringstiltak er derfor attraktive terrormål, og en stor del av gjennomførte og avvergede angrep har de siste åra vært rettet mot slike mål, skriver de videre.

- Det er særlig Pride-arrangementer som samler store menneskemengder som vil være attraktive mål, skriver de.

- Skeive hele året

Leder i Foreningen Fri, Inge Alexander Gjestvang, skriver i en e-post til Dagbladet at de anser det som helt naturlig at sikkerheten til Pride-arrangementer blir grundig ivaretatt.

- Samtidig forventer vi at PST og politiet også noterer seg at vi er skeive hele året og over hele landet - ikke bare når vi deltar på Pride.

Videre skriver Gjestvang at de er kjent med at det kan være regionale forskjeller når det kommer til dialog med, og oppfølging fra, politiet.

- Vi er avhengig av nær dialog med politiet, slik at vi kan utveksle informasjon og samarbeide om å skape trygge møteplasser for skeive over hele landet, skriver han.

- VI ER SKEIVE HELE ÅRET: Inge Alexander Gjestvang er leder i Foreningen Fri. Foto: Foreningen Fri
- VI ER SKEIVE HELE ÅRET: Inge Alexander Gjestvang er leder i Foreningen Fri. Foto: Foreningen Fri Vis mer

På spørsmål om hvordan det er å være med på å planlegge arrangementet i lys av fjorårets tragiske hendelse, skriver han at det nok er et enormt mangfold av reaksjoner.

- Og mange av oss vil nok trenge tid før vi kjenner oss trygge igjen - hvis det i det hele tatt skjer. Vi vet at det ligger mye medisin i fellesskapet, og selv om det kan være vanskelig å skulle ta tilbake hverdagen for mange av oss, er det viktig at vi er der for hverandre og tar hverandres reaksjoner og følelser på alvor.

Siden terrorangrepet i fjor har FRI deltatt på flere møter i regi av Politidirektoratet, og Gjestvang sier at han opplever en god dialog. Han understreker imidlertid det foreningen opplever som regionale forskjeller, og sier at de forventer at hvert enkelt politidistrikt er proaktive overfor skeive organisasjoner og arrangører.

- Særlig i kjølvannet av denne trusselvurderingen som nå er publisert, slik at vi igjen kan samles til fest og protest på store og små prider over hele landet på en trygg måte.

I SORG: Flere hundre mennesker samlet seg til en spontan prideparade etter at den opprinnelige paraden ble avlyst som følge av skyteepisoden mot London Pub i fjor. Foto: NTB
I SORG: Flere hundre mennesker samlet seg til en spontan prideparade etter at den opprinnelige paraden ble avlyst som følge av skyteepisoden mot London Pub i fjor. Foto: NTB Vis mer

Oppfordrer folk til å feire

Politiet er opptatt av å bidra til å sikre alle Pride-arrangementer, skriver de i en pressemelding.

- Politidistriktene vil ha dialog med lokale Pride-arrangører og iverksette tiltak basert på foreliggende risikovurderinger, sier Bjørn Vandvik, avdelingsdirektør i Politidirektoratet.

I tillegg til lokal dialog mellom politiet, LHBT+ organisasjoner og andre arrangører, er det også avholdt møter på nasjonalt nivå.

PST, Oslo politidistrikt og POD gjennomførte torsdag et møte med representanter fra mange berørte organisasjoner.

Politiet varsler flere tiltak, men oppfordrer alle til å feire pride.

- Det er stor variasjon mellom formatene på de ulike pride-markeringene og mange ulike faktorer som spiller inn i vurderingen omkring hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes, forklarer Vandvik.

Derfor vil det være lokale vurderinger som ligger til grunn for politiets sikringstiltak ved de ulike arrangementene, sier han

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer