MER NATO: Den estiske regjeringen ønsker at den russiske befolkningen deres skal se mer på nyheter med vestlig preg, så myndighetene har derfor laget en egen TV-kanal for russere som skal vise at NATO ikke er en fiende, som mange russere tror. Foto:  EPA / MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT / NTB Scanpix
MER NATO: Den estiske regjeringen ønsker at den russiske befolkningen deres skal se mer på nyheter med vestlig preg, så myndighetene har derfor laget en egen TV-kanal for russere som skal vise at NATO ikke er en fiende, som mange russere tror. Foto:  EPA / MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT / NTB ScanpixVis mer

Ny tv-kanal i Estland skal få russere til å bli mer pro NATO enn Putin

Ny underholdningskanal vekker oppsikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Estland får de russisktalende minoritetene nyheter fra russisk statstv, men nå ønsker regjeringen at russerne skal følge mer på nyheter med «vestlig preg».

Den nyopprettede fjernsynskanalen ETV+, som skal være for russere, skal få dem til å holde mer med forsvarsalliansen NATO enn Russlands president Vladimir Putin.

Det skriver den danske avisen Politiken.

Kanal for russere

Den danske avisen skriver at etter urolighetene i Ukraina i 2014 skjønte den estiske regjeringen at Putin og statskjernen kan spre propaganda mot folket, så regjeringen tok derfor en avgjørelse om å opprette en egen TV-kanal for russere.

Det distribueres fortsatt statlige russiske tv-kanaler i Estland, men unge journalister skal lokke russerne til å se på ETV+.

Tidligere denne uken ble det kjent at NATO skal plassere egne styrker i Balkan-landene, på grensa nær Russland. Enkelte estiske politikere er kritisk til dette og tror at det vil føre til uroligheter i landet, men noen håper at en ny TV-kanal kan hjelpe til å fjerne tvilen.

TV: Gjennom den nye estiske TV-kanalen ETV + skal de få russere i Estland til å bli mer NATO-vennlige. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TV: Gjennom den nye estiske TV-kanalen ETV + skal de få russere i Estland til å bli mer NATO-vennlige. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

USAs hundevalp

Et av Estlands mest kjente filmregissører, og som i dag jobber for den estiske regjeringen, Illmar Raag, hevder at Estland knapt har vært nevnt i russiske statsmedier.

- Når Russland nevner Estland, blir vi fremstilt som «USAs hundevalp». Det er viktig at Estland forteller til den russiske befolkningen i landet at NATO ikke har noen plan om å «ta» Russland, sier Ilmar Raag.

På den nye fjernsynskanalen finnes det blant annet et underholdningsprogram kalt «vår aften».

Vil «inspirere» innbyggerne

Ifølge Baltic Times har TV-kanalen blitt svært populær blant estere, og ikke russere, som var planen til regjeringen i landet.

Til den baltiske nettsiden sier Ainar Ruussaar, sjef i ERR (Estlands rikskringkaster), at tanken bak TV-kanalen var å «inspirere» innbyggerne for å få et «bedre liv».

- Vi må sette følelser til side og tenke at det er en tydelig melding om en god tanke for de estiske innbyggerne, sier Ruussaar til den baltiske nettavisen.

Estland som land er sterkt preget av å ha vært en del av Sovjetunionen i mange år. Siden deres uavhengighet i 1991 har langet bygget seg opp til en selvstendig stat. Det er fortsatt svært mange russere som bor i landet og får informasjon på eget språk, selv om det bare er estisk som er det offisielle språket.

Til Politiken sier sjefredaktør i ETV+, Darja Saar, at det er en stor oppgave å endre medievanene til folk over 40.

- Selv om vi ikke har 40-50-åringene til TV-kanalen, har vi god tak på de unge mediebrukerne. Vår profil passer godt til personer med drømmer og ambisjoner, sier Saar til den danske avisen.