Ny Twitter-rekord fra Trump under riksrettssaken

President Donald Trump skal ikke i ilden under riksrettssaken, men forsvarer seg selv aktivt på Twitter.

TWITTER-BONANZA: President Donald Trump var svært aktiv på Twitter i forbinelse med at riksrettssaken mot ham startet. Foto: AP Photo / Manuel Balce Ceneta / NTB scanpix
TWITTER-BONANZA: President Donald Trump var svært aktiv på Twitter i forbinelse med at riksrettssaken mot ham startet. Foto: AP Photo / Manuel Balce Ceneta / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag begynte demokratene sin prosedyre i riksrettssaken mot Donald Trump. Der startet demokraten Adam Schiff, som fungerer som aktor i saken, fast at Trump har gjort seg skyldig i maktmisbruk og for å ha forsøt å hindre Kongressens etterforskning av dette.

Twitter-rekord

En som ikke er til stede i Kongressen, og som heller ikke var i landet da saken mot ham ble sparket i gang, var president Donald Trump.

For selv om Trump ikke selv vil møte i riksrettssaken, og har et eget lag med advokater til å forsvare seg, så brukte han Twitter mer aktivt enn noen gang i løpet av hele sin presidentperiode onsdag.

Klokka 16.45 lokal tid hadde presidenten tvitret eller retvitret 132 beskjeder i løpet av dagen. Så mange Twitter-meldinger har presidenten aldri tidligere publisert i løpet av en dag, skriver Washington Post.

Flesteparten av de over 100 meldingene er Twitter-meldinger fra andre som presidenten har videreformidlet.

«Jo mer vi hører fra Adam Schiff, jo mer samlet blir republikanerne mot dette narrespillet», lød det i en melding fra republikaneren Rand Paul, som Trump videreformidlet, og selv supplerte med:

«Sant!»

«Korrupt politiker»

Da Trump begynte sin Twitter-bonanza, rundt midnatt Washington-tid, var han fremdeles i Davos. Den neste timen fyrte han av gårde 41 Twitter-meldinger, eller en melding vært 88. sekund.

Noen av meldingene seinere på dagen ble sendt fra Air Force One, og understreket kommentarer Trump selv hadde kommet med før han fløy fra Sveits.

Der kalte han demokraten Jerrold Nadler en «drittsekk» og Adam Schiff en «svindler» og en «korrupt politiker».

Blant Twitter-meldingene er også den korte beskjeden «ikke noe press!», som åpenbart henspiller på det som er sakens kjerne.

MØTE I DAVOS: Donald Trump sier han gjerne skulle truffet Greta Thunberg i Davos. Han mener hun ikke bør rette sinnet sitt over manglende klimahandling mot USA. Video: CNN Vis mer

Holdt tilbake penger

Demokratene mener at Trump presset Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn for ubegrunnede påstander om korrupsjon.

Utpressingen skal ha bestått i at Trump holdt tilbake 2,3 milliarder kroner i lovet militærhjelp til Ukraina.

- Presidenten har ingen interesse av å bekjempe korrupsjon, slik han hevdet da han ble avslørt, fortsatte han.

- President Trump søkte utenlandsk innblanding i vårt demokratiske valg og misbrukte makten sin i et forsøk på å få hjelp utenfra til å styrke sin egen sjanse for å bli gjenvalgt, sa Schiff.

Biden leder kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat og Trumps utfordrer i presidentvalget i november.

- Da presidentens plan ble avslørt, brukte han autoriteten han er gitt i et forsøkt på å dekke over det han hadde gjort, sa Schiff.

Det er fremdeles ikke helt klart hvordan gangen i riksrettssaken kommer til å bli, det vil si hvilke, om noen, vitner som skal stevnes for retten.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Nei til Biden

Demokratene hadde gjerne sett at både Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, utenriksminister Mike Pompeo, og fungerende stabssjef Mick Mulvaney, forklarte seg.

Det har gjort at ideen om at Bolton kunne vitne, dersom også Hunter Biden vitnet, har blitt luftet. Men ideen ble raskt skutt ned av demokratene.

- Det er ikke aktuelt, sa demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Årsaken er at demokratene mener at Hunter Biden overhodet ikke har noe med saken å gjøre, og at det er presidenten som står tiltalt.

Demokratene har til sammen 24 timer på seg, fordelt på tre dager, til å legge fram beviser for an klagene de har fremmet mot Trump. Deretter er det forsvarernes tur.

Trump selv sa onsdag at han hadde elsket å være til stede under sin egen riksrettssak.

- Ville ikke det vært flott? Ville ikke det vært vakkert? sa presidenten.

- Jeg ville på en måte elsket det - sitte på første rad og stirre på de korrupte fjesene. Jeg hadde elsket å gjøre det.

Men det er så definitivt ikke noe Trump burde gjør, ifølge hans egen advokat.

- Hans rådgivere ville nok advare mot det. Det er ikke sånn det fungerer. Nei, jeg mener, presidenter gjør ikke det, sa Jay Sekulow, Trumps personlige advokat, ifølge The Hill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer