Ny, ukjent planet vil gi unik informasjon om dommedag

Forskere har oppdaget gigantisk planet - som vil gi ny informasjon om vår framtid.

UNIKT FUNN: Moderstjerna kalles HIP 13044 og ligger om lag 2000 lysår fra Jorda, i stjernebildet Smelteovnen på den sørlige himmelhalvkule. Planeten ligger svært nær sin moderstjerne. Foto: ESO
UNIKT FUNN: Moderstjerna kalles HIP 13044 og ligger om lag 2000 lysår fra Jorda, i stjernebildet Smelteovnen på den sørlige himmelhalvkule. Planeten ligger svært nær sin moderstjerne. Foto: ESOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En forskergruppe har oppdaget en hittil ukjent, enorm planet fra en annen galakse. Planeten har minst 1,25 ganger Jupiters masse - Jupiter er fra før den største planeten i vårt solsystem.

Planeten, en eksoplanet, er observert kretsende om en stjerne som kom inn i Melkeveien fra en annen galakse, og er nå blitt oppdaget av en europeisk forskergruppe ved hjelp av et 2,2-metersteleskop ved ESOs La Silla-observatorium i Chile.

Planeten er ifølge ESO spesielt unik fordi den går i bane rundt en stjerne som nærmer seg slutten av sitt liv og som kan være i ferd med å sluke planeten. Moderstjerna kalles HIP 13044 og ligger om lag 2000 lysår fra Jorda, i stjernebildet Smelteovnen på den sørlige himmelhalvkule.

Oppdagelsen gir dermed et unikt hint om skjebnen til vårt eget planetsystem i den fjerne framtid.    

Interessant I løpet av de siste 15 årene har astronomene oppdaget nesten 500 planeter rundt stjerner i vårt kosmiske nabolag, men ingen planetfunn utenfor Melkeveien er så langt bekreftet - før nå.   

Stjerna er del av den såkalte Helmi-strømmen — en gruppe stjerner som opprinnelig tilhørte en dverggalakse som ble slukt og kannibalisert av vår egen Melkeveigalakse, for omtrent seks til ni milliarder år siden.

Loading player...

Studien publiseres i dag i Science Express og hos Scientific America, som peker på hvordan moderstjerna egentlig er av «feil» type for planeten.    

- Denne oppdagelsen er utrolig interessant, sier Rainer Klement fra Max-Planck-Institut für Astronomie (MPIA).

Spesiell Det var han som hadde ansvaret for å velge hvilke stjerner som skulle undersøkes.

- For første gang har astronomer klart å finne et planetsystem i en stjernestrøm av ekstragalaktisk opprinnelse. På grunn av de enorme avstandene har man i dag ingen bekreftede planetfunn i andre galakser. Men denne kosmiske galaksesammensmeltningen har brakt en ekstragalaktisk planet innen rekkevidde, sier Klement.

Astronomene oppdaget planeten, kalt HIP 13044 b, ved å registrere stjernens ørlille fram-og-tilbake-bevegelse. Denne skyldesgravitasjonstiltrekningen fra en omkretsende kompanjong. De presise observasjonene ble gjort med høyoppløsningsspektrografen FEROS.

HIP 13044 b har også andre egenskaper som gjør den spesiell, mener ESO:

Brenner helium Den er en av få kjente eksoplaneter som man vet har overlevd moderstjernens rød kjempe-stadium — perioden i en stjernes livsløp da den utvider seg kraftig etter å ha brukt opp hydrogenbrenselet i kjerneområdet. Stjernen har nå trukket seg sammen igjen og brenner helium i kjernen. Disse såkalte horisontalgrens-stjernene har hittil vært mer eller mindre upløyd mark for planetjegere.    

KOM FRA ANNEN GALAKSE: I løpet av de siste 15 årene har astronomene oppdaget nesten 500 planeter rundt stjerner i vårt kosmiske nabolag, men ingen planetfunn utenfor Melkeveien er så langt bekreftet - før nå. Foto: ESO
KOM FRA ANNEN GALAKSE: I løpet av de siste 15 årene har astronomene oppdaget nesten 500 planeter rundt stjerner i vårt kosmiske nabolag, men ingen planetfunn utenfor Melkeveien er så langt bekreftet - før nå. Foto: ESO Vis mer

- Denne oppdagelsen er en del av en studie der vi systematisk leter etter eksoplaneter som går i bane rundt stjerner i deres siste stadier. Oppdagelsen er spesielt spennende med tanke på vårt eget planetsystems fjerne framtid. Sola ventes nemlig også å bli en rød kjempestjerne om ca. fem milliarder år, sier lederen av studien, Johny Setiawan ved MPIA.

HIP 13044 b kretser meget nær moderstjernen sin. Et omløp tar fattige 16,2 dager.

Dommedag - Stjernen roterer forholdsvis hurtig til å være en horisontalgrens-stjerne. En mulig forklaring på dette er at HIP 13044 slukte sine indre planeter under rød kjempe-fasen, noe som ville øke stjernens rotasjonshastighen, sier Setiawan.

Selv om HIP 13044 b så langt har unnsluppet skjebnen til de hypotetiske, indre planetene, vil stjernens neste utviklingstrinn ifølge ESO utvide seg på ny.

Dommedag er kanskje allerede satt for planeten.

Situasjonen kan muligens minne om undergangen som venter vårt eget solsystems ytre planeter, deriblant Jupiter, når alderdommen for alvor melder seg for Sola.    

STORE FORHOLD: Slik ser det ut inne hos ESO i Chile. Foto: Reuters/Victor Ruiz Caballero/Scanpix
STORE FORHOLD: Slik ser det ut inne hos ESO i Chile. Foto: Reuters/Victor Ruiz Caballero/Scanpix Vis mer
HYPPIGE FUNN: ESO oppgir å være verdens mest produktive astronomiske observatorium. Foto: AFP/Martin Bernetti/Scanpix
HYPPIGE FUNN: ESO oppgir å være verdens mest produktive astronomiske observatorium. Foto: AFP/Martin Bernetti/Scanpix Vis mer