Ny ulvejakt ender i retten

Dersom Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Miljøverndepartementet gjør alvor av den planlagte ulvenedslaktingen i Stor-Elvdal og Rendalen i vinter, møtes myndighetene med ny rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før jul i fjor ble statsråd Guro Fjellanger stanset av Oslo byrett, som sa blankt nei til ulvejakt i samme område.

Det etter at namsretten i en historisk kjennelse tidligere i fjor kom til at ulvejakta på paret vest for Glomma måtte stilles i bero til saken var behandlet av rettsapparatet.

Denne gang har DN og departementet gitt forhåndsvarsel om jakt denne vinteren for å utradere begge ulveflokkene - øst og vest for Koppang i Hedmark. Til sammen 17- 20 dyr skal etter planen drepes.

Ulvesonen

Det er Norges Naturvernforbund og Foreningen Våre Rovdyr som bebuder rettssak på samme måte som i fjor dersom departementet gjør alvor av planen.

Man setter spørsmålstegn ved at jakta kan iverksettes før den mye omtalte ulvesonen er vedtatt; det vil si det området der ulven skal ha forrang og et særskilt vern.

For det andre skal Norge og Sverige ifølge Stortinget til sammen ha åtte- ti reproduktive familiegrupper før noen som helst utradering skal kunne iverksettes.

Svensk protest

Sporinger som er under arbeid i skrivende stund har ennå ikke klart å påvise at det er mer enn sju- åtte familiegrupper totalt. Mildværet vanskeliggjør sporingene, som er avhengig av snø.

- Vi kommer til å gå rettens vei på samme måte som i fjor. Den bebudede jakta er uforsvarlig, noe svenske rovvilt- og miljøvernmyndigheter har bekreftet ved sin klage til DN, sier leder av Norges Naturvernforbund, Erik Solheim, og Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr.