Ny undersøkelse: Bare 23 av 605 nyutdannede politifolk har fast jobb

- Jeg håper disse tallene gjør det mye vanskeligere for deg å være rebell i kjellerleligheten din, Anders Anundsen. 

Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Trolig står flere hundre politistillinger i Norge ledig. Likevel er minst 288 politistudenter uten jobb i etaten i dag.

Det viser en undersøkelse gjort av Politiets Fellesforbund blant 605 av de 721 studentene som ble ferdigutdannet i år.

Undersøkelsen, som er omtalt av Politiforum, viser at bare 23 av studentene i foreningens undersøkelse har fast jobb i etaten nå. Og bare 16 av de midlertidig ansatte vet at de har jobb ut året.

- I 2013 brukte Anders Anundsen, Siv Jensen og Erna Solberg ordet jobbgaranti. Det er det ikke, sier 33 år gamle Kent Skibstad.

Politistudenten er en av mange som er arbeidsledige, og går nå på NAV.

Det mener han er sløsing med ressurser, ettersom utdanningens eneste mål faktisk er å få jobb i politiet.

Dessuten er nyutdannede politifolk «ferskvare», med flere typer godkjenninger som går ut etter en viss tids lediggang.

Anonym kritikk

Da han for to uker siden kritiserte politikerne for å ikke satse på politiet, fikk han krass motbør fra justisminister Anders Anundsen på Facebook.

POLITISATSING: Anders Anundsen (Frp) har lovd 1000 flere politifolk innen utgangen av året. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
POLITISATSING: Anders Anundsen (Frp) har lovd 1000 flere politifolk innen utgangen av året. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Med en anonym facebookprofil skrev justisministeren på 33-åringens private facebookside at han skjønte at Skibstad var frustrert «over at akkurat du ikke har fått jobb ennå», men:

«Du kan jo glede deg litt for alle de som har fått det», skrev han til 33-åringen.

Skibstad mener de ferske tallene fra Politiets Fellesforbund viser at justisministeren prøver å skjønnmale situasjonen.

Justisministeren konfronterte politimann via anonym Facebook-profil - sier han trykket på feil knapp

- Jeg er såklart veldig glad på vegne av enkelte som har fått jobb. Dette handler om kullet, og tallene som kom nå, er klare på at over 50 prosent som ikke har jobb, sier politistudenten, som i dag har skrevet et facebookinnlegg hvor han henvender seg direkte til justisministeren.

Vonde å se på

«Hei Anders Anundsen. Husker du meg? Jeg husker deg. Jeg husker også hva du lovte i 2013. Sist vi prata ble jeg lett avfeid og beskyldt for å mangle fakta og tall. Nå finnes det fakta. Og det finnes tall. Og de er vonde å se på .», skriver han i innlegget, som avsluttes med følgende referanse til Karpe Diems låt om justisministeren:

«Jeg håper at disse tallene gjør det mye vanskeligere for deg å være rebell i kjellerleiligheten din, Anders. Anders Anundsen.»

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sier følgende om undersøkelsen.

- Den viser for det første at vår oppfatning av situasjonen er riktig. For det andre viser den en utvikling hvor det, etter vår oppfatning, går lenger og lenger tid før folk kommer seg i fast jobb. For det tredje er det mer enn et symptom på at distriktsbudsjettene er særdeles trange, for det er skrikende behov for mer politikraft, sier Bolstad.

Vil få jobb innen nyttår

Statssekretær Ove Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet hadde ikke fått med seg tallene da Dagbladet tok kontakt fredag ettermiddag.

Han understreker imidlertid at alt tyder på at studentene vil få jobb i løpet av året.

I fjor på samme tid, var omtrent 40 prosent av politistudentene fra det året arbeidsledige i august.

- Det som er helt sikkert, er at det er satt av penger til å ansette folk, og ser man på fjorårets kull er rundt 96 prosent av dem i jobb etter et år. Dette er et prioritert område, som vi vil følge opp i vår styringsdialog med Politidirektoratet framover, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer