<strong>INGEN SPOR:</strong> Viggo Kristiansen (31) har ikke veket en millimeter og har i snart 10 år hevdet sin uskyld i Baneheia-saken. Nye DNA-analyser ved et svensk laboratorium viste heller ingen spor av ham. Foto: Eivind Pedersen
INGEN SPOR: Viggo Kristiansen (31) har ikke veket en millimeter og har i snart 10 år hevdet sin uskyld i Baneheia-saken. Nye DNA-analyser ved et svensk laboratorium viste heller ingen spor av ham. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

NY UNDERSØKELSE: Ingen DNA-spor av Viggo Kristiansen

Det ble ikke funnet spor etter drapsdømte Viggo Kristiansen (31) da syv gamle DNA-ekstrakter ble reanalysert ved et svensk laboratorium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||KRISTIANSAND (Dagbladet): -Jeg tar dette som et ytterligere bevis på hans uskyld, sier advokat Sigurd J. Klomsæt, som i flere år har jobbet for at Baneheia-saken skal gjenopptas.

Kristiansens D-dag
Torsdag ettermiddag kan svaret komme - dersom Kommisjonen for Gjenopptakelse av straffesaker rekker å gjøre seg ferdig på sitt månedlige todagersmøte.

— Vi vet ikke om saken blir ferdigbehandlet på møtet, og dersom den ikke blir det, vil saken bli forskjøvet til neste møte, som finner sted over sommeren, sier leder Helen Sæter i Gjenopptakelses-kommisjonen til NTB.

Lang straff
Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000 og funnet to dager senere. Viggo Kristiansen ble dømt til lovens strengeste straff, forvaring i inntil 21 år, mens medtiltalte Jan Helge Andersen ble dømt til fengsel i 19 år, for voldtekt og drap på de to jentene.

Bekreftelse
-Det vil være tragisk for Kristiansen om ikke saken nå blir avgjort. Han har ventet lenge nok på å få en mulighet til å få saken behandlet på nytt, sier Klomsæt til Dagbladet.

De nye, negative DNA-prøvene tar advokaten som en bekreftelse på at hans klient snakker sant når han i alle år har benektet enhver befatning med voldtektene og drapene.

-Med dagens moderne teknologi ville sjansen vært stor for at eventuelle spor hadde blitt funnet, sier Klomsæt.
Han minner om at spanske DNA-eksperter tidligere i år fant en fullverdig DNA-profil av meddømte Jan Helge Andersen da gamle DNA-ekstrakter ble reanalysert. Heller ikke disse DNA-prøvene fra de drepte jentenes underliv viste noen spor av Viggo Kristiansen.

Negative funn
De nye svenske prøvene ble utført etter at Dagbladet i begynnelsen av mai avslørte at hele 199 DNA-ekstrakter fortsatt befant seg i fryseboksene på Rettsmedisinsk Institutt (RMI). Dette skjedde 10 måneder etter at instituttets ledelse hadde påstått at materialet forlengst var blitt destruert.

Syv av DNA-ekstraktene ble deretter overlatt til ekspertene ved Statens kriminaltekniske laboratorium (SKL) i Linköping.
Såvidt Dagbladet kjenner til, klarte ikke de svenske laborantene å finne annet enn DNA-spor fra de drepte jentene.

Advokat Klomsæt har krevd at også de resterende 192 DNA-ekstraktene skal reanalyseres. Gjenopptakelseskommisjonen har ikke etterkommet dette og gitt uttrykk for at spørsmålet om videre analyser først kan avgjøres etter at kommisjonen har sagt ja eller nei til ny rettssak.

-Drepte alene
-Jeg forstår at kommisjonen trenger tid for å gjennomgå all dokumentasjon som er oversendt etter at saken ble begjært gjenopptatt 6. september 2008, sier advokat Klomsæt.

Han mener at det ikke lenger kan være tvil om at ugjerningene i Baneheia ble utført av Jan Helge Andersen alene.

<strong>LANG KAMP:</strong> Advokat Sigurd J. Klomsæt (t.v.) har i flere år arbeidet for å få gjenopptatt Viggo Kristiansens sak. I morgen sier gjenopptakelseskommisjonen sitt. Foto: Eivind Pedersen
Foto: Eivind Pedersen
LANG KAMP: Advokat Sigurd J. Klomsæt (t.v.) har i flere år arbeidet for å få gjenopptatt Viggo Kristiansens sak. I morgen sier gjenopptakelseskommisjonen sitt. Foto: Eivind Pedersen Foto: Eivind Pedersen Vis mer

-Kommisjonen har fått dokumentasjon på nye vitner, nye tidspunkter, nytt hendelsesforløp - og ikke minst er det slått hull i oppfatningen om at det finnes DNA-spor som kan underbygge Andersens forklaring om at han var sammen med andre på åstedet, sier Klomsæt.

En eventuell ny rettssak vil bli ført direkte for lagmannsretten. Det vil senere bli avgjort hvilken domstol som i så fall skal behandle saken.

<strong>PÅGREPET:</strong> Dette politibildet av Viggo Kristiansen er snart 10 år gammelt. Like lenge har Kristiansen hevdet sin uskyld.
PÅGREPET: Dette politibildet av Viggo Kristiansen er snart 10 år gammelt. Like lenge har Kristiansen hevdet sin uskyld. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer