Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny undersøkelse: Kvinner er dårligere gründere enn menn

- Jeg tror veldig mange kvinner kan ha godt av å gi litt mer faen, sier gründer Eva-Charlotte Stenset (37).

SATSER: Eva-Charlotte Stenset ga opp en trygg konsulentjobb for å starte for seg selv. Nå jobber hun 50 timer i uka for å bygge opp sitt eget firma. Stenset oppfordrer flere til å satse. Foto: Lars Eivind Bones
SATSER: Eva-Charlotte Stenset ga opp en trygg konsulentjobb for å starte for seg selv. Nå jobber hun 50 timer i uka for å bygge opp sitt eget firma. Stenset oppfordrer flere til å satse. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnelige gründere lykkes i mindre grad enn menn, ifølge en ny undersøkelse fra DNB. De mener grunnen er at kvinner ikke tør å ta risiko og satse på drømmen. At de gjerne har små selskaper for seg selv, uten ambisjoner om vekst.

Gründer Eva-Charlotte Stenset (37) ga opp en trygg konsulentjobb i Geelmuyden Kiese for å starte for seg selv. Nå jobber hun 50 timer i uka for å  bygge opp et kommunikasjonsbyrå.

- Jeg tror det handler om hvilken type kvinne du er og hva du prioriterer. Du kan ikke jobbe seks timer om dagen og tenkte at du skal lykkes. Jeg tror veldig mange kvinner kan ha godt av å gi litt mer faen, sier Stenset til Dagbladet.

Få kvinnelige gründere Gründerskap er beinhardt, sier Anita Krohn Traaseth, direktør i Innovasjon Norge. Hun er kvinnelig toppleder og har ledet et gründerselskap.

- Det er mer vanlig at menn jobber mye og kanskje mer sosialt og kulturelt akseptert at de «satser alt». Flere kvinnelige gründere forteller meg at de sliter med å levere på forventninger til de andre rollene de har som mor, venninne og kone, og de samtalene kommer sjelden opp med mannlige gründere, sier Traaseth.

75 prosent av alle bedrifter som startes opp, går konkurs innen fem år. Og blant de selskapene som da er suksessfulle, er det få kvinner. Traaseth vil oppfordre flere til å tørre mer.

- Det er gjerne færre kvinner som har lyst til å satse stort. Kvinner oppretter ofte mange små enkeltmannsforetak. Der er det ikke veldig store ambisjoner om å vokse eller ta bedriften ut av landet. Gjør det, sier Traaseth.

- Dette er ikke noe du kan gjøre som en hobby når du kommer hjem fra jobb, påpeker hun.

- Reddere for risiko Bare 28 prosent av norske gründere er kvinner, ifølge undersøkelsen. Og kvinner framstilles som reddere for å ta risiko og utvide bedriften.

- FLERE MÅ SATSE:  Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, sier flere kvinner kan og bør satse på å starte egen bedrift. Foto: Kristin Svorte /Dagbladet
- FLERE MÅ SATSE: Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, sier flere kvinner kan og bør satse på å starte egen bedrift. Foto: Kristin Svorte /Dagbladet Vis mer

- Kvinner er underrepresentert blant dem som virkelig lykkes, og de er underrepresentert blant dem som virkelig feiler. Det kan bety at kvinner er dårligere på å ta risiko, sier Kjerstin Braathen, konserndirektør for bedriftsmarkedet i DNB.

- Jeg tror det er flere kvinnelige motegründere enn menn i Norge, for eksempel, men Moods of Norway er gründet av to menn. Hvorfor er det sånn? spør Braathen.

At kvinner er dårligere gründere enn menn, vil ikke gründer Stenset høre snakk om. For hun ser stadig flere av dem der ute. Selv har hun bestemt seg for å satse på bedriften nå, før huset blir fullt av lyden av barneføtter.

- Jeg tenkte at det er nå eller aldri, og at det var lurt å ha nok tid til å satse før jeg får barn. Jeg vil tro at startfasen er lettere uten småbarn, når du må jobbe så mye, sier hun.

  En stor undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå i 2013 viste at de fleste kvinnelige gründere er småbarnsmødre og gjerne starter mindre bedrifter.

- Jeg tror at dette dypest sett handler vel så mye om et delt utdannings- og arbeidsmarked, men historisk ser vi at kvinner har tendens til å velge «trygt og godt», sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Er i endring Gründer Astrid Skreosen jobbet på fødeavdelingen på Telemark sykehus da hun kom opp med ideen om nye spesiallaken. Hun driver nå firmaet Asap Norge AS, som har avtaler med store deler av norsk helsevesen og selger til utlandet.

- Hvor mange timer jobber du i uka?

- Gjelder da alle timene jeg tenker på Asap mens jeg kjører barna til og fra trening? sier Skreosen.

Selv har hun satset i en typisk kvinnebransje, nemlig helse.

- Du blir entreprenør ut ifra det faget du er utdannet i. Er du sykepleier, finner du på et bedre blodtrykksapparat. Da blir det helse,  sier hun til Dagbladet.

NÆRINGENE KVINNER STARTER I:  Sju prosent startet AS eller enkeltmannsforetak innenfor bygg- og anlegg, ni prosent innen kommunikasjon og informasjon, mens 49 prosent startet innen andre sosiale og personlige tjenester. Der er for eksempel dagmamma eller vaskehjelp med. Foto: DNB - Én million ideer
NÆRINGENE KVINNER STARTER I: Sju prosent startet AS eller enkeltmannsforetak innenfor bygg- og anlegg, ni prosent innen kommunikasjon og informasjon, mens 49 prosent startet innen andre sosiale og personlige tjenester. Der er for eksempel dagmamma eller vaskehjelp med. Foto: DNB - Én million ideer Vis mer

Skreosen sier det handler om å se muligheter der du allerede jobber. Alle må ikke satse i de klassiske gründeryrkene i bygg eller IT.  For i dag jobber sju av ti kvinner i det offentlige.

- Hvis vi ser på samfunnet som det er i dag, så er det ikke rart vi får en overvekt med mannlige gründere med stor suksess. Å få til en internasjonal, suksessfull bedrift tar ofte 20 til 30 år. Og skal man få barn i denne perioden, blir det veldig vanskelig, sier Skreosen.

Men ting er i endring.

- Nå går kvinner også inn i næringer hvor det er legitimt å tenke stort, som IT, finans eller olje og gass. Jo mer kvinner som kommer inn i de bransjene, jo større sjanse er det for at også de kommer med ideer der, sier Traaseth i Innovasjon Norge til Dagbladet.

FÆRRE KVINNELIGE GRUNDERE:  Kjerstin Braathen, konserndirektør Bedriftsmarked Norge, sier kvinner gjerne er forsiktigere med å ta risiko enn menn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FÆRRE KVINNELIGE GRUNDERE: Kjerstin Braathen, konserndirektør Bedriftsmarked Norge, sier kvinner gjerne er forsiktigere med å ta risiko enn menn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media