Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny undersøkelse: Selskaper med kvinnelige sjefer gjør det bedre

I Norge er andelen kvinnelige ledere i næringslivet bare 13 prosent.

MINST OG MEST:  På lista over de 80 kvinnelige lederne som skapte høyest avkastning i sine selskaper, så kom Janet Robinson i New York Times nederst på lista. Mens Mindy Grossman, toppleder i HSNI, havnet øverst. Foto: Elise Amendola / AP Photo og Cindy Ord / AFP / NTB Scanpix
MINST OG MEST: På lista over de 80 kvinnelige lederne som skapte høyest avkastning i sine selskaper, så kom Janet Robinson i New York Times nederst på lista. Mens Mindy Grossman, toppleder i HSNI, havnet øverst. Foto: Elise Amendola / AP Photo og Cindy Ord / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I de 60 største selskapene på Oslo børs er det ingen kvinnelige toppledere. En ny amerikansk undersøkelse antyder at det kanskje ikke er så lurt.

Selskapet Quantopian, som jobber med å utvikle algoritmer, har nemlig undersøkt hvor lønnsomme store selskaper med kvinnelige toppledere er.

Hovedspørsmålet var: Hva skjer hvis vi investerer i selskaper med kvinnelige toppsjefer?

Kvinnelig sjef - høyere avkastning De så på selskapene med kvinnelige toppledere blant USAs tusen største selskaper. Så sammenliknet de dem med selskapene på S&P 500-indeksen - en indeks som ofte regnes som representativ for markedet.
Det Quantopian fant ved å se på de siste tolv årene, var at de 80 selskapene med kvinnelige lederne produserte en avkastning som var 226 prosent høyere.

Slik fungerer det Fortune har sammen med Karen Rubin i Quantopia forklart hvordan avkastningen måles.

Rubin så altså på 12 år, fra 1. januar 2002 til 31. desember 2014. Hun «investerer» 100 000 dollar både i selskapene som hadde kvinnelige toppsjefer og S&P 500-selskapene.

Hun kjøper aksjer når selskapet får en kvinnelig toppsjef og holder på dem så lenge de har en kvinnelig sjef.

Så gjelder det altså å sammenlikne avkastningene. De store selskapene med kvinnelige sjefer endte opp med en avkastning på 348 prosent, mot 122 prosent for S&P-selskapene.

Eller enkelt forklart: Selskapene med kvinnelige sjefer hadde nesten tre ganger så høy avkastning som «resten av aksjemarkedet».

- Fra tid til annen kommer det undersøkelser som viser at kvinner i ledelsen påvirker selskapets økonomiske resultat, enten i den ene eller andre retningen. Jeg synes ikke slike enkeltstående studier er så interessante, men det er helt åpenbart at enhver bedrift som vil ha tak i de beste folkene må rekruttere fra hele befolkningen, ikke bare halve, sier Kristina Jullum Hagen i NHO, som har ansvar for likestilling og mangfold.

Norske ledere
Dette er langt fra den første studien som sier at kvinner inn i lederstillinger og styrer øker lønnsomheten i et selskap. Credit Suisse så i fjor på 3000 selskaper i 40 land, og fant at selskaper med kvinner i styret gjorde det bedre.

Som Quantopian så de også en sammenheng mellom kvinnelige toppsjefer, som bare 3,9 prosent av selskapene hadde, og større avkastning.

I Norge er andelen kvinnelige ledere i næringslivet bare 13 prosent, ifølge en undersøkelse av ILO

- Kvinneandelen i norsk næringsliv er for lav, både generelt og i ledelsen spesielt. Det er et tap for bedriftene at ikke flere kvinner ser privat sektor som en naturlig karrierevei, og jeg mener det bør være en målsetting å endre dette bildet, ikke minst når vi vet at mange unge kvinner nå tar utdanninger som næringslivet trenger, sier Jullum Hagen til Dagbladet.

Topplederne Lederne som scoret best i den amerikanske undersøkelsen var Mindy Grossman ved HSNI, som eier det store nettvarehuset Home Shopping Network. Sammen med Debra Cafaro ved investeringsfondet Ventras hadde hun en økning på 500 prosent fra den opprinnelige investeringen.

Til sammenlikning hadde en investor i The New York Times under Janet Robinson tapt over 80 prosent av investeringen. Så ikke alle lederne scoret bedre enn S&P 500, med gjennomsnittet var altså 226 prosent høyere.

DETTE VAR RESULTATET:  Den grønne linja er S&P 500, som skal representere markedet, mens den blå linja er de 80 selskapene med kvinnelige ledere.
DETTE VAR RESULTATET: Den grønne linja er S&P 500, som skal representere markedet, mens den blå linja er de 80 selskapene med kvinnelige ledere. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!