KONSPIRASJON: USAs president, Donald Trump, har kommet med harde angrep mot demokratenes visepresidentkandidat, Kamala Harris. Video: AP. Vis mer

Kamala Harris

Ny usann fødselskonspirasjon

USAs president, Donald Trump, brukte en del av pressekonferansen sin torsdag til å snakke om en usann konspirasjonsteori om at Kamala Harris kanskje ikke har lov til å stille som visepresident.

Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Trump bygde i 2011 store deler av sin politiske karriere på å nøre opp under en rasistisk og usann konspirasjonsteori om at daværende president Barack Obama ikke var født i USA, og dermed ikke var kvalifisert til å bli president. Denne politisk bevegelsen fikk tilnavnet «birtherism».

Først etter massivt press under valgkampen i 2016 tok Trump avstand fra konspirasjonsteorien.

Torsdag fortsatte Trump i et liknende spor på en pressekonferanse i Det hvite hus. Denne gangen gjelder det en annen svart politisk motstander, Kamala Harris, som er demokratenes visepresidentkandidat.

PERFEKT?: Donald Trumps hårsveis er avhengig av trykket i dusjen, ifølge ham selv. Derfor vil han endre dusjreglene. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Utenlandske foreldre

Mens mange Demokrater jubler etter Joe Biden valgte henne tidligere denne uka, er hun også blitt møtt med en storm av rasistiske og kjønnsdiskriminerende angrep fra motstandere i sosiale medier og i høyrevridde medier.

Harris har en mor fra India og en far fra Jamaica. Selv er hun født i Oakland i California i 1964. Trump hadde selv en mor som ikke ble født i USA, men i Skottland.

Likevel sa Trump at han hadde «hørt rykter» om Harris' valgbarhet. Han sa også at han tok ryktene «veldig alvorlig».

- Jeg har ingen anelse om det er riktig. Jeg ville ha trodd, jeg ville ha antatt at Demokratene hadde sjekket det før hun ble valgt som visepresidentkandidat, sa Trump på pressekonferansen.

Kontroversiell kronikk

Trump kom med sin kommentar etter å ha blitt spurt av en journalist om en kronikk skrevet av en konservativ jusprofessor, John Eastman, som argumenterer for at grunnloven ikke automatisk gir alle som er født i USA statsborgerskap. Kronikken sto på trykk i Newsweek torsdag, og magasinet har fått massiv kritikk for i det hele tatt å sette den på trykk.

En av de fremste juristene i Trumps valgkamporganisasjon, Jenna Ellis, delte den kontroversielle artikkelen i sosiale medier før Trump ble spurt om den i Det hvite hus.

- Spalten er skrevet av en veldig høyt kvalifisert og veldig talentfull jurist, sa Trump.

«FALSK OG EKKEL»: President Donald Trumps apparat var raskt på ballen med en «drittkampanje» mot Joe Bidens ferske lagkamerat. Video: Ap / Donald Trump 2020 Vis mer

- Ikke komplisert

Selv om presidenten ikke direkte går god for konspirasjonsteorien, vil han heller ikke ta tydelig avstand fra den. Dermed fortsatte den usanne teorien å blomstre på nettet.

Ifølge juridiske eksperter er nemlig ikke spørsmålet det minste komplisert. Det er ingen tvil om at Harris oppfyller kravene den amerikanske grunnloven stiller til hvem som kan bli president, melder nyhetsbyrået AP.

- Spørsmålet om foreldrenes fødested er irrelevant. Det er ingen tvil om dette. Det er blitt anerkjent siden den 39. kongressen (Som varte fra 1865 til 1867 journ.anm.)skrev det 14. grunnlovstillegget som dekker folk ikke bare født av amerikanske statborgere, men alle født på amerikansk jord, sier statsvitenskapsprofessor Christopher Kelley ved Miami University til nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer