Ny utbytteskatt ville kostet Røkke 300 mill.

Kjell Inge Røkke kan være glad han allerede har tatt sitt aksjeutbytte fra Aker RGI på mer enn 2 milliarder kroner. Hvis den foreslåtte nye utbytteskatten hadde vært innført, ville det kostet Røkke 300 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med Arbeiderpartiet vil SV og Senterpartiet trolig sikre flertall for et eventuelt forslag om å innføre ny utbytteskatt.

Allerede i dag beskattes aksjeutbytte med 28 prosent. Men disse pengene er det selskapene som betaler, slik at eierne kan nyte sin del av overskuddet uavkortet - til Yngve Hågensens åpenbare irritasjon. Den mektige LO-lederen sier han har et bestemt håp om at regjeringen går inn for å skattlegge også mottakere av aksjeutbytte. Hvor sterkt sier han intet om, men både LO og SV har tidligere lansert en skattesats på 15 prosent.

Jens Stoltenberg kan komme til å legge fram forslag om dette allerede i forbindelse med statsbudsjettet for 2001.

Store inntekter

Med et samlet utbyttegrunnlag på 25 milliarder kroner vil staten kunne dra inn 3,7 milliarder kroner i økt skatt med det nye systemet, viser beregninger LO har foretatt.

For Kjell Inge Røkke ville det betydd 300 millioner ekstra i skatt denne våren. Milliardæren fra Molde tok først ut drøyt 575 millioner i ordinært utbytte fra Aker RGI i februar, før styret i april innvilget ham et ekstraordinært utbytte på 1,5 milliarder kroner. Sistnevnte først og fremst for å sikre ham midler til å betale avdrag på gjelda si til DnB og Sparebanken NOR.

SV har tidligere lansert et konkret forslag om å gjeninnføre beskatning av aksjeutbytte på mottakers hånd. Siden også Senterpartiet stiller seg positive til tanken, er det flertall på Stortinget iallfall for prinsippet om en ny utbytteskatt.

- Vi ser for oss at en del av skattebyrden flyttes fra selskapene til aksjonærene. I hvor stor grad har vi ikke tatt stilling til, men det er åpenbart at vi ønsker oss en totalbeskatning av utbytte som er høyere enn de 28 prosentene vi har i dag, sier Sp-leder Odd Roger Enoksen.

Splittet sentrum

Venstres Terje Johansen er derimot sterkt imot en ny skatt på aksjeutbytte, mens KrFs Lars Gunnar Lie uttrykker skepsis.

- Vi er i utgangspunktet ikke for dobbeltbeskatning av aksjeutbytte, men får vurdere de forslagene som kommer, sier Lie.

Alvorlig brudd

Frp's Siv Jensen mener det er uaktuelt å diskutere utbytteskatt så lenge vi har formuesskatt.

- Men dersom Arbeiderpartiet inviterer til å se på den totale kapitalbeskatningen her i landet, er vi åpne for det, sier Jensen.

Børge Brende, skattepolitisk talsmann i Høyre, er forundret over Yngve Hågensens utspill. Han avviser kategorisk å kreve skatt av mottatt utbytte.