Oslo politidistrikt hasteinnkaller torsdag pressen for å orientere om viktig utvikling i en eldre drapssak i Oslo.
- Vi har invitert dere her for å orientere om en drapssak som skjedde for mange år siden. Vi skal helt tilbake til 1999, for snart 24 år siden. Det dreier seg om drapet på den 71 år gamle språkforskeren Knut Kristiansen, sier politiinspektør Grete Lien Metlid.
Obduksjonen avslørte at Kristiansen ble drept på brutalt vis, med massiv, stump vold.
- Saken ble etterforsket aktivt i flere år, uten at vi klarte å oppklare det, sier Metlid.
Nå har politiet sett på saken med nye øyne. Det har blitt tatt i bruk ny DNA-teknologi og slektsforskning.
- Knut var vår venn
Død mann siktet
Det er disse etterforskningsskrittene som har ført til gjennombruddet i saken.
- Vi har fått nye svar, og ut fra det samlede bevisbildet mener vi at vi er sikre på hvem gjerningspersonen var. Vi mener gjerningspersonen var en norsk mann som på drapstidspunktet var i midten av 40-åra. Vi mener han den gangen bodde like i nærheten av Knut, sier Metlid og legger til:
- Men han døde året etter drapet, i år 2000, sier Metlid.
Politiet kommer ikke til å gå ut med identiteten til den antatte gjerningsmannen, men opplyser at det var en mann som i perioder levde et vanskelig liv med problemer med rus og tidvis alvorlig sykdom. Han har også blitt anmeldt en rekke ganger for ulike forhold, blant annet trusler og vold. I åra før drapet ble han siktet for alvorlig vold, men ble ikke dømt for forholdene før han døde, sier Metlid.

Politiet påpeker at de ikke vet om det var en relasjon mellom Kristiansen og den antatte gjerningspersonen, som nå har status som siktet.
- Vi utelukker ikke at det kan være et tilfeldig oppstått møte. Det vi vet om Knut Kristiansen er at han var en veldig omgjengelig person som snakket mye folk fra alle samfunnslag, både i parker og kafeer. Vi utelukker derfor ikke at det kan ha vært et tilfeldig oppstått møte, men det kan også ha vært en lengre relasjon i forkant, sier politiadvokat Henrik Rådal til Dagbladet.
Metlid sier til Dagbladet at de har orientert siktedes familie om utviklingen de siste dagene.
- Det var et krevende møte med familien til mannen som vi nå mener kan knyttes til drapet på knut, men vi har informert de så godt vi kan om hva vi har funnet og hvordan vi har gått fram. De er godt orientert, sier politiinspektøren.
- De drepte en «hellig mann»
- Verkebyll
Kvelden 4. juli er siste sikre observasjon av Kristiansen, som var lingvist og ekspert på indisk kultur.
16 dager seinere, 20. juli, ble han funnet død på gulvet i leiligheten sin på Sandaker i Oslo sentrum. Kollegaene hans fra Universitetet i Oslo trodde han hadde reist på ferie, og etter avtale reiste en av dem hjem til han for å vanne plantene hans. Det var da han ble funnet brutalt drept og maltraktert til det ugjenkjennelige.
- Saken vil bli oversendt til statsadvokaten med forslag om henleggelse på grunn av siktedes død. Men det er viktig å presisere at selv om saken nå blir registrert som oppklart i politiets statistikk, er det spørsmål vi aldri vil få besvart med sikkerhet. Men vi håper at dette har gitt de etterlatte flere svar, sier Rådal.
John Christian Elden er oppnevnt som bistandsadvokat for familien til Kristiansen.
- På vegne av familien vil jeg takke politiet for grundig og kreativt arbeide i etterforskningen. Dette er en kombinasjon av moderne DNA-teknologi og et våkent etterforskerhode som har gitt en løsning og som gjorde det mulig å koble sammen opplysningene. Det har vært en verkebyll for familien i 24 år, og nå er det mulig å få fred, sier Elden til Dagbladet.