MORO MED SONDRE: Tre ungdommer var lekte seg med stormen «Sondre» i 2008 i Spjelkavik. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
MORO MED SONDRE: Tre ungdommer var lekte seg med stormen «Sondre» i 2008 i Spjelkavik. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer

Ny værtjeneste kan redde liv

Varsler om ekstremvær i Nord-Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Polare lavtrykk er en intenst og kortvarig form for ekstremvær, som kan få fatale konsekvenser og gjøre store skader. Værtypen er spesielt skummel siden den fører med seg sterk vind, raskt skiftende vind og tett snøfall. Varsling av denne typen vær har tradisjonelt vært vanskelig å forutsi.

En ny form for værvarsling, den første i sitt slag, har nå blitt utviklet for å gjøre noe med dette.

Meteorologisk Institutt har i samarbeid med det nye statlige informasjons- og overvåkningssystemet BarentsWatch utviklet nye beregningsmodeller, som gir mye bedre varsler for denne typen ekstremvær, skriver Kystverket i en pressemelding til Dagbladet.

Varselet som nå går ut er det aller første i sitt slag i Norge.

Store værforandringer på kort tid - Polare lavtrykk er små intense lavtrykk som dannes over Barentshavet på vinteren. Det gir veldig sterk vind lokalt over små områder. Ofte er det en stor utfordring for oss å plassere dem på rett tid og rett sted, siden de er små. De oppstår fort og forsvinner fort, og de forsvinner ofte når de kommer over land, sier Geir Bøyen, vakthavende meteorolog i Tromsø til Dagbladet.

Fenomenet oppstår i perioden fra oktober og fram til mai i havet utenfor Nord-Norge.

- Dette forekommer flere ganger i løpet av vintermånedene, forklarer Bøyen.

Polare lavtrykk kan være svært farlig for folk til havs, opplyser han.

- Det skjer store værforandringer på kort tid, og plutselig kan det komme et inferno av snø og vind. I grunn kan man sammenlikne det med en slags tropisk syklon, bare i en annen målestokk. Det er for eksempel ikke like sterke vinder, men det er små sykloner som dannes i havet utenfor Nord-Norge.

- Kan den nye varslingstjenesten være med å redde liv?

- Forhåpentligvis, ja. Vi tror værmeldinga blir stadig bedre på å varsle polare lavtrykk, og dette vil bedre sikkerheten til sjøs.

Første gang BarentsWatch melder nå at polart lavtrykk kan dannes i løpet av onsdag formiddag i området sørvest for Bjørnøya, og følge en sørøstlig bane til det treffer kysten av Troms og Vest-Finnmark natt til torsdag eller torsdag morgen.

I løpet av onsdag er det fare for vind over 20 m/s, som tilsvarer liten storm eller mer, ute til havs på bankene utenfor Troms, Tromsøflaket og Hjelmsøybanken, og i områdene lenger nord. Fra natt til torsdag er det varslet liten storm på strekningen fra Vesterålen til Nordkapp, med muligheter for full storm på bankene, ifølge overvåkningstjenesten.

Varslet er banebrytende på flere måter.

Det bygger på en helt ny værvarslingsmodellen Harmonie 2,5km, som er så ny at den ikke ennå har blitt tatt i bruk i den operasjonelle varslingstjenesten. Det er også første gang man bruker denne typen sannsynlighetsvarsler for baner og vind i Norge.

Splitter ny værvarslingsmodell Varsler om fare for polare lavtrykk setter brukerne i stand til å iverksette tiltak ut fra egne vurderinger med tanke på risiko, kostnader og skade, og kan slik sett bidra til både å berge liv og forhindre materielle skader.

- Varselet bygger på helt ny metodikk og en splitter ny værvarslingsmodell, så resultatet må ses på som høyst eksperimentelt, men likevel reelt, sier Gunnar Noer ved Meteorologisk Institutt.