Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny vaksine hindrer dødsfall

Neste år vil norske barn få en vaksine mot hjernehinnebetennelse. Det betyr at om lag 80 barn slipper å få denne alvorlige sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig øker regjeringen støtten til det globale vaksinefondet, GAVI, med 200 millioner. Dette fondet vil neste år få 500 millioner kroner fra Norge. Det kan bety at også barn i fattige land kan få vaksinen tidligere enn beregnet.

Ottar Rathe Sondbø (4) døde nylig av hjernehinnebetennelse. Foreldrene slo fast at guttens død var unødvendig. Vaksinen finnes allerede. De ba regjeringen ta ansvar og hindre at andre foreldre måtte oppleve det samme.

Rammer små

-  Vi har bedt Folkehelseinstituttet om å starte forhandlinger med produsenten av vaksinen om innkjøp av dem. Den vil bli gitt til norske barn så raskt som overhodet mulig, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

-  Forhandlingen er godt i gang. Vi regner med at vaksinasjonen av norske barn kan starte i siste halvdel av 2006. I første omgang vil vi trolig beskytte barn som er under to år. De årlige kostnadene vil sannsynligvis bli mellom 80 og 90 millioner kroner, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Om lag 80 barn smittes av pneumokokkbakterien i Norge hvert år. Den er årsak til infeksjoner som hjernehinnebetennelse og lungebetennelse. Små barn er spesielt utsatt. Fire barn dør gjennomsnittlig hvert år.

Vaksinen har vært i bruk i USA i snart fem år. Andre land, som Nederland, Italia og Frankrike, har begynt å ta den i bruk. Men det finnes mange, ulike pneumokokkbakterier. Foreløpig finnes det ikke en vaksine som tar knekken på dem alle.

Også de fattige

På verdensbasis utgjør disse bakteriene en av de mest alvorlige utfordringer for helsemyndighetene. Ifølge WHO dreper disse bakteriene hvert eneste år over 700 000 barn under to år. Til sammen er de årsak til over 1,6 millioner dødsfall.

Derfor ønsker GAVI at også verdens fattige barn skal få denne vaksinen så fort som mulig. Men det er fortsatt usikkert både om og når et slikt omfattende vaksineprogram kan settes i verk.

Norge er en av de største bidragsyterne til GAVI. Norge har forpliktet seg til å betale 300 millioner kroner i året til GAVI. Nå legger regjeringen 200 millioner kroner ekstra på bordet. Det betyr at det norske samlede bidrag til dette fondet innen år 2010 vil bli nær hele tre milliarder kroner.

FOR DE MINSTE: I første omgang vil helsemyndighetene gi den nye vaksinen mot hjernehinnebetennelse til barn under to år. Om lag 80 barn smittes av pneumokokkbakterien i Norge hvert år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!