Corona

Ny vaksinestudie: - Gledelig

Trenger du coronavaksine dersom du allerede har hatt covid-19? En studie av hele den svenske befolkningen gir nye, solide svar. - Gledelig, konkluderer Espen Rostrup Nakstad.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Coronapandemien er inne i sitt tredje år, og enda kan vi ikke se slutten på den verdensomspennende smittespredningen.

Til nå er over 500 millioner mennesker på kloden smittet av ulike varianter av viruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19 - coronavirus disease 2019 - navngitt etter den spede starten i kinesiske Wuhan for tre julehøytider siden.

Vi har vært nedstengt, holdt avstand og båret masker. Så fikk vi en, to og tre vaksinestikk, uten at det stoppet viruset fra å spre seg.

Foreløpig har pandemien krevd i overkant av seks millioner menneskeliv.

Til tross for at det er produsert en enorm mengde forskningsartikler om det nye coronaviruset, som tok verden på senga for to og et halvt år siden, er det fremdeles mange spørsmål vi ikke har svaret på. Blant dem er dette:

Er det nødvendig å gi coronavaksine til personer som har hatt covid-19?

Få bevis

Her har det vært sparsomt med bevis å finne i forskningslitteraturen, noe svenske forskere satte seg fore å gjøre noe med.

De har undersøkt hele befolkningen i Sverige, et land som har hatt 2,5 millioner registrerte smittetilfeller og rundt 18 500 coronarelaterte dødsfall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer