NY VAKTSENTRAL: Justisminister Anders Anundsen har sørget for at Norge har senteret som skal takle nasjonale og lokale kriser blir døgnbemannet. Her er han fotografert under en pressekonferanse der PST la fram den åpne trusselvurderingen for 2014. Til venstre PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NY VAKTSENTRAL: Justisminister Anders Anundsen har sørget for at Norge har senteret som skal takle nasjonale og lokale kriser blir døgnbemannet. Her er han fotografert under en pressekonferanse der PST la fram den åpne trusselvurderingen for 2014. Til venstre PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Ny vaktsentral skal passe på Norge døgnet rundt

Skal håndtere kriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har fått en døgnbemannet vaktsentral som skal overvåke landet både dag og natt.

Det er justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) som innfører døgnbemanningen i det sivile situasjonssenteret som overvåker og håndterer kriser og til vanlig er lokalisert i hans departement.

Senteret ble åpnet av daværende justisminister Grete Faremo (Ap) i juli 2012, og meningen var at døgnbemanningen skulle være på plass fra starten.

- Jeg kan ikke svare for hva den forrige regjeringen gjorde, men den hadde kanskje en større tro på at nasjonale kriser skjer i kontortiden enn det denne regjeringen har. For det har ikke vært døgnbemanning ved situasjonssenteret før vi tok tak i dette i forbindelse med 2014-budsjettet, sier Anundsen til NTB.

Han legger til at det heller ikke var lagt inn penger til dette av den rødgrønne regjeringen i 2014-budsjettet.

- Det har vært en bakvaktordning med en relativt lang responstid, men det er først nå det blir døgnbemanning, sier statsråden.

Samler informasjonen Anundsen trekker fram at noe av det viktigste med senteret er at det kan samordne informasjonen som hentes inn.

- Tidligere kom dette i mange forskjellige løp. Nå blir dette koordinert på en helt annen og mye bedre måte. Operativt er det fortsatt politiet som håndterer de store hendelsene fra sine operasjonssentraler, sier han.

Justisministeren tar fra tid til annen selv turen innom situasjonssenteret.

- Vi bruker det også til informasjonsutveksling og brifing mellom ulike etater ukentlig. Innimellom har vi øvelser for virkelig å få prøvd ut hvordan det fungerer. Vi sjekker om sammenstillingen av informasjonen er god nok, om vi får de opplysningene vi skal ha og om vi evner å ta de riktige diskusjonene.

Ved store hendelser kan departementet raskt øke bemanningen for å sikre at de kan håndtere informasjonsflyten.

Beredskapsplanene er utformet slik at senteret raskt skal kunne flyttes til et annet sted dersom det er behov for det.

Justisdepartementet holder til i leide lokaler i Nydalen i Oslo. Det er anslått at det vil gå opptil åtte år før det eventuelt kan flytte tilbake til sentrum.

Vurderer kriser Seks store skjermer og flere små dominerer kontrollrommet. Via dem kan de som er på vakt holde seg oppdatert og til enhver tid komme i kontakt med politi og andre beredskapsfunksjoner i samfunnet om en situasjon oppstår.

Basert på informasjonen som kommer inn kan ledelsen vurdere om en krise er et nasjonalt anliggende eller om den skal håndteres lokalt.

- Det har vært svært viktig for meg å få på plass denne beredskapen. Vi har sørget for at vi til enhver tid har folk på jobb som kan reagere raskt og varsle dersom større eller mindre kriser skulle oppstå, sier Anundsen.

Det sivile situasjonssenteret er en del av Krisestøtteenheten i Justis- og beredskapsdepartementet. Det bidrar til å overvåke og skaffe best og raskest mulig informasjon til departementet og Kriserådet i regjeringen til bruk i deres sentrale krisehåndtering.

- Ved å få på plass høyt kompetent bemanning døgnet rundt, sørger Regjeringen for å heve beredskapen i Norge, sier Anundsen.

(NTB)