Presidentvalget 2016:

Ny valg-podkast: - Den største faren for Hillary er et nytt terrorangrep

Debattdeltakere kommenterer og analyserer den amerikanske valgkampen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump eller Hillary Clinton? Valget om hvem som skal bli USAs 45. president, nærmer seg. I tida framover skal Dagbladet lage flere podkaster om valget.

Første episode om presidentvalgkampen i USA er klar.

Dagbladet samarbeider på denne podkasten med tidligere NRK-ansatt og «Debatten»-programleder Erik Wold og hans firma Kjør Debatt AS.

Der diskuterer Wold valgkampen sammen med Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen, tidligere NRK-veteran og «Urix»-programleder Bjørn Hansen og professor emeritus i Nord-Amerika-studier, forfatter av flere bøker om USA, blant annet en om alle USAs presidenter, Ole Moen.

Følg med: Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer Vis mer Vis mer

I første episode fortalte blant andre Bjørn Hansen han mente burde bli den neste presidenten.

- Jeg heller til at Hillary Clinton blir USAs 45. president. Jeg kan nesten umulig forestille meg Donald Trump som USAs neste president. Det vil være en skandale, sier han.

- Clinton mest erfarne kandidaten

I episoden diskuterer også debattdeltakerne blant annet hva slags velgere som egentlig stemmer på Trump, hvordan Clinton og Trump har framstått i valgkampen så langt, og hvilken rolle mediene har spilt.

- Jeg tror at den største faren for Clinton i valgkampen er hvis det skulle skje et terrorangrep. Da tror jeg Trump vil slå hardt tilbake, siden Clinton har mer sympati for innvandring, sier Ole Moen.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Marie Simonsen mener derimot at Clintons erfaring kan være hennes styrke

- Clinton er den mest erfarne kandidaten, blant annet fordi hun har vært utenriksminister. I en urolig tid så vil man kanskje si at hun er mer å stole på enn Trump, sier Simonsen.

- Avgjørende for tonen i valgkampen
Natt til tirsdag møtes kandidatene til den første av tre debatter. Bjørn Hansen er «meget spent» på den første debatten.

- Den blir, om ikke avgjørende, så i alle fall viktig for den tonen som resten av valgkampen vil være preget av, sier Hansen.

For noen uker siden møttes Trump og Clinton til en mini-duell. Marie Simonsen håper den første skikkelige debatten holder et høyere nivå.

KONTROVERSIELL: Presidentkandidat Donald Trump har de siste årene kommet med flere oppsiktsvekkende uttalelser. Her har vi samlet noen av dem. Video: Reuters / AP / CNN / Scanpix Vis mer

- Den forrige duellen ble ledet av en frokost-tv-vert som ikke maktet oppgaven. Vi får håpe det blir en mer erfaren journalist som klarer å arrestere Trump som kommer med ville påstander på løpende bånd. Da trenger du en som leder debatten som har fakta og historien i bakhodet, sier Simonsen.