Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny valgomgang i Afghanistan

Etter massivt valgfusk skal folket til urnene 7. november, sier en talsmann for den afghanske valgkommisjonen.

FOTO: SHAH Marai/AFP
FOTO: SHAH Marai/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det vil bli avholdt en andre valgomgang i Afghanistan 7. november, sier en talsmann for den afghanske valgkommisjonen.

I går varslet stammeledere at de ikke vil delta i et nyvalg.

Rasende
De er rasende over rotet som har preget opptellingen etter presidentvalget i det krigsherjede landet. De nekter å sette livene sine på spill ved å delta i en ny stemmegivning.

Omfattende valgfusk, lange forsinkelser i utpekingen av en valgvinner og regjeringens manglende evne til å sørge for sikkerhet har skapt skuffelse og sinne. Dette gjelder ikke minst for pasjtunerne i de sørlige provinsene Kandahar og Helmand.

- Hvis det blir en ny valgomgang, kommer vi ikke til å delta. Valget er ikke så mye verdt at vi kan godta risikoen for nok en gang å få fingrene og hodene hogget av, eller at våre soldater og politifolk blir drept, sier stammelederen Sadruddin Khan i Kandahar.

- Verken Karzai eller Abdullah er verdt like mye som våre barns liv, tilføyer Khan overfor nyhetsbyrået AFP.

Karzai og Abdullah
Hamid Karzai er den sittende presidenten i Afghanistan, mens Abdullah Abdullah er hans viktigste utfordrer i kampen om vervet som statssjef. Ifølge de foreløpige resultatene fikk Karzai rundt 55 prosent av stemmene i den første valgomgangen 20. august, mens Abdullah fikk rundt 28 prosent.

Forberedelsene til en andre og avgjørende omgang fortsetter for fullt. Denne valgomgangen må helst holdes før vinteren setter inn og mange avsidesliggende områder i Afghanistan blir uframkommelige. Men spørsmålet stadig flere stiller seg, er hvor mange afghanere som i det hele tatt vil avgi stemme en gang til.

Gir FN skylden
- Vi har sett klare beviser for omfattende fusk i den første valgomgangen, og en ny runde vil verken tjene landet eller folket. Det vil ikke gi vanlige folk mer tillit til valgprosessen, men bare svekke regjeringen enda mer, sier stammelederen Assadullah i Helmand.

Enkelte stammeledere gir verdenssamfunnet skylden for kaoset etter valget. FN burde sørget for at alt gikk riktig for seg, blir det sagt, med henvisning til striden mellom FNs spesialutsending Kai Eide og hans nå sparkede nestkommanderende Peter Galbraith.

Denne krangelen, som kommer på toppen av kaoset og den politiske usikkerheten etter valget, kan ha svekket afghanernes tro på et demokrati etter vestlig mønster. Det kan i sin tur gi den islamistiske talibanmilitsen nye muligheter til å fiske i rørt vann.
NTB

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling