Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny valgomgang må avgjøre valget i Tunisia

Tidligere statsminister Beji Caïd Essebsi fikk flest stemmer i presidentvalget i Tunisia, som må avgjøres i andre valgomgang.

FREDELIG: Ei kvinne avgir stemme i Marsa, utenfor hovedstaden Tunis, i det første president-valget etter revolusjonen. Det er enda et viktig steg i den fredelige overgangen til demokrati. Trolig blir det andre valgomgang fordi ingen oppnådde reint flertall. Foto: AP / Scanpix / Hassene Dridi
FREDELIG: Ei kvinne avgir stemme i Marsa, utenfor hovedstaden Tunis, i det første president-valget etter revolusjonen. Det er enda et viktig steg i den fredelige overgangen til demokrati. Trolig blir det andre valgomgang fordi ingen oppnådde reint flertall. Foto: AP / Scanpix / Hassene Dridi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsminister Beji Caïd Essebsi (87) tilhører det sekulære partiet Nidaa Tounes. Han fikk flest stemmer i første valgomgang av presidentvalget i Tunisia, men fikk trolig ikke nok stemmer til å bli valgt straks.

Ifølge uoffisielle resultater fikk Essebsi 42,7 prosent av stemmene i søndagens valg, mens fungerende president Moncef Marzouki fra venstrepartiet CPR fikk 32,6 prosent. Alt tyder dermed på at de to møtes til en ny valgomgang, som blir 28. desember, melder det offisielle nyhetsbyrået TAP.

Høy deltakelse Ifølge lederen for den statlige valgkommisjonen, Shafik Sarsar, deltok 64,6 prosent av de stemmeberettigede i Tunisia i søndagens valg. Blant tunisiere i eksil skal valgdeltakelsen ha vært noe høyere, men tall foreligger ikke.

Marzouki ble utpekt til president av grunnlovsforsamlingen som ble opprettet etter at president Zine al-Abidine Ben Ali ble styrtet og jaget i eksil under «den arabiske våren» i 2011.

Dissident Mens Marzouki markerte seg som en frittalende dissident under Ben Alis regime og derfor måtte tilbringe nesten ti år i eksil, hadde Essebsi flere viktige stillinger, både under landets første og andre diktator. Kritikerne anklager Essebsi for å ville gjeninnføre Ben Alis styre, og i valgkampen har han fastholdt at også de som tjente det forrige regimet har rett til å styre, på lik linje med alle andre.

Motstanderne av Marzouki anklager ham for å ha inngått en pakt med djevelen, med henvising til måten han har samarbeidet med Ennahda på.

Stilte ikke Nidaa Tounes fikk flest stemmer i valget på ny nasjonalforsamling i oktober og har nå 85 av de 217 plassene i nasjonalforsamlinga. Det moderate islamistpartiet Ennahda fikk nest flest stemmer og har 67 seter. Partiet stilte ikke presidentkandidat, og det er uklart om partiet vil stille seg bak noen av de to kandidatene i andre valgomgang.

(NTB-DPA-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling