Ny våpenrapport fra Irak

I neste uke legger Irak fram en ny våpenrapport om VX-nervegass og miltbrannbakterier, i et forsøk på å avverge krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Irak kommer til å levere rapporten om en ukes tid, sa FN-talsmannen Hiro Ueki mandag.

Med den nye rapporten håper Irak å tilfredsstille et av de viktigste kravene fra USA og Storbritannia, nemlig hva som er skjedd med de store lagrene av kjemiske og biologiske våpen som ifølge FNs tidligere resolusjoner skulle ha vært ødelagt.

Irakiske representanter hadde søndag samtaler med FNs våpeninspektører om lagrene med VX-nervegass og miltbrannbakterier.

Regimet i Irak har tidligere opplyst at det har ødelagt alle sine lagre av slike våpen, men lederen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, sier at det ikke er lagt fram dokumentasjon for at dette har skjedd.

- Ikke nok

Irak begynte lørdag å ødelegge de omstridte al-Samoud-2-rakettene som har en litt større rekkevidde enn det FN tillater, men Storbritannia har gjort det klart at dette ikke er nok til å imøtekomme FN-kravene om avvæpning.

En talsmann for Tony Blair sa mandag at ødeleggelsen av raketter ikke er den største «prøven» Saddam Hussein står overfor.

- La oss rette søkelyset mot tingene vi ikke kan se. De er like viktige, sa talsmannen.

Disse «tingene» omfatter 8.500 liter miltbrannbakterier, 360 tonn kjemiske stoffer, 1,5 tonn VX nervegass og 6.500 kjemiske bomber, påpekte han.

Storbritannia har sammen med USA og Spania lagt fram et resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd som skal stadfeste at Irak har brutt FN-kravet om avvæpning.

Raketter

Seks al-Samoud-raketter og to støpeformer som brukes til å støpe dem, ble ødelagt mandag, ifølge FN.

Vi regner med at ødeleggelsen av støpeformene vil være unnagjort tirsdag, sa FN-talsmann Hiro Ueki mandag. Irak ødela i helgen ti al-Samoud 2-raketter.

Arbeidet med å ødelegge rakettene som våpeninspektørene har erklært ulovlige fordi de overskrider en rekkevidde på 150 kilometer, foregår ved militærbasen al-Taji nord for Bagdad, ifølge irakiske myndigheter.

Irak startet destruksjonen av rakettene lørdag, så vidt innenfor tidsfristen som FN hadde satt. Det blir antatt at Irak har rundt 120 ferdige eller halvferdige al-Samoud-2-raketter.

Ødelagte våpen

Det var Irak selv som søndag kom med opplysningene om at det var funnet betydelige mengder av nervegassen VX og miltbrannbakterier.

Presidentrådgiver Ahmed al-Saadi kom med opplysningene for å vise at Irak faktisk har ødelagt lagrene av ulovlige masseødeleggelsesvåpen som Sikkerhetsrådet krever ødelagt.

Funnene skal være gjort på flybasen al-Aziziya, 104 kilometer sørvest for Bagdad. Der skal utgravningene ha avdekket nesten alle fragmentene av bomber som har inneholdt tonnevis av de giftige bakteriene. Irak har tidligere sagt at våpnene er blitt ødelagt.

- Så langt har vi nådd et tall på ikke fullt 157 tonn miltbrannbakterier. Vi nærmer oss denne mengden og arbeidet fortsetter. Så langt er det funnet åtte bomber som er intakte og ikke gjennomhullet, og som derfor kan sjekkes når det gjelder innholdet, sa generalen som er en av Saddam Husseins viktigste talsmenn.

Han hevdet også at Irak kan redegjøre for 1,5 tonn VX-gass som irakiske myndigheter hele tiden har sagt var ødelagt. Dermed har landet snart redegjort for alle de mengder våpen som FN har krevd at Irak ødelegger.

(NTB)