Ny vår i Kosovo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • På ny er albanere på flukt fra serbisk politi. Et sted mellom 10000 og 20000 har rømt fra sine hjem i det sørlige Serbia, der det bor 70000 etniske albanere. Albanerne frykter en ny runde med etnisk rensing, men heller selv bensin på bålet ved at en væpnet milits opererer innenfor Serbias grenser, der den angriper serbisk politi og militære. Og hva skal NATO gjøre hvis albanske landsbyer igjen stikkes i brann på Balkan? Skal de stå og se på fordi det skjer innenfor Serbias grenser, eller skal menneskerettigheter tolkes like universelt som da krigen begynte for et år siden? NATO kan om kort tid være i direkte konfrontasjon med serbiske styrker på bakken inne i Serbia.
  • Det våres igjen på Balkan. De siste årene har det sjelden gått rolig for seg. I Bosnia var våren startskuddet for nye runder på slagmarka mellom serbere, muslimer og kroater. I Kosovo var det om våren for tre år siden at kosovoalbanernes frigjøringshær UCK begynte å vise tenner. Våren i fjor gikk NATO i krig for kosovoalbanernes menneskerettigheter. Det endte i et blodbad som Europa ikke har sett maken til siden annen verdenskrig.
  • En egen geriljastyrke er etablert for å operere i de albanskdominerte områdene i Serbia. Den er ikke stor, men består av tidligere UCK-soldater, og får finansiell støtte fra de samme kildene av eksilalbanere som i sin tid bygde opp UCK. Mye tyder på at UCPMB støttes av UCK og dets leder Hasim Thaci, selv om det vil gå lang tid før en slik støtte blir offisiell. Vestlige regjeringer krever at albanerne stanser volden og jobber for å stenge grensa slik at albanerne ikke kan bruke Kosovo som base for sin virksomhet.
  • Den spente situasjonen i den delte byen Mitrovica, og situasjonen i de albanskdominerte delene av det sørlige Serbia, gjør situasjonen ytterst eksplosiv. Hvis Serbias leder Slobodan Milosevic vil, kan han ha det påskuddet han trenger for igjen å gi sine tropper marsjordre. Det er et påskudd han ikke fortjener å få.