Corona

Ny variant bekymrer: - Vet lite

Den nye omikronvarianten BA.2.75 sprer seg i verden. FHI forventer at den kommer til Norge innen kort tid.

NY VARIANT: Omikronvarianten herjet i Norge i vinter. Nå er en ny variant på vei. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
NY VARIANT: Omikronvarianten herjet i Norge i vinter. Nå er en ny variant på vei. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den nye varianten er påvist i blant annet India, USA, Australia, Tyskland og Canada - og nå sist i Danmark.

Den er foreløpig ikke påvist i Norge, det bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

The Guardian skriver at BA.2.75-varianten har fått kallenavnet «centarus».

- Vi forventer at vi kan komme til å se enkelttilfeller i løpet av de neste ukene. Vi sekvenserer SARS-CoV2-prøver fortløpende, og vi regner med å plukke opp eventuelle BA.2.75-tilfeller gjennom denne overvåkingen, forteller avdelingsdirektør i FHI, Hilde Kløvstad, til Dagbladet.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor myndighetene ser en økning i innleggelser av personer med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Mangler kunnskap

Seniorrådgiver i FHI, Thorstein Aune, forklarer at det ser ut til at den nye varianten er endret sammenliknet med tidligere omikronvarianter.

- Det gjør at den kan ha en økt evne til å omgå immuniteten fra vaksiner og tidligere infeksjoner, sier Aune.

Verdens helseorganisasjon uttaler til The Guardian at de følger situasjonen nøye. Men ifølge deres sjeflege, Soumya Swaminathan, har de ennå ikke nok testsvar til å kunne bedømme hvor farlig varianten er.

Kløvstad innrømmer at heller ikke FHI har god kunnskap om hvorvidt den nye varianten er mer sykdomsframkallende enn tidligere coronavarianter som har vært i samfunnet.

CORONA: Stabssjef ved smitteavdelingen i FHI Preben Aavitsland sier at BA.5 er mer smittsom, men at vi ikke trenger å være urolige. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Befolkningen opparbeider seg stadig mer immunitet mot SARS-CoV2, og i India, der BA.2.75 har spredd seg, har de ikke hatt så mye BA.5 som vi i Norge har hatt. Hvordan BA.2.75 vil utvikle seg i forhold til BA.5 i Norge, vet vi lite om foreløpig, svarer avdelingsdirektøren.

- Overvåker nøye

Da omikronvarianten først kom til Norge i fjor vinter, valgte regjeringen å innføre nye strenge restriksjoner, og stengte ned landet bare få måneder etter gjenåpningen i september 2021.

CORONATOMT: Karl Johans gate i november 2020, etter at Norge ble stengt ned for andre gang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
CORONATOMT: Karl Johans gate i november 2020, etter at Norge ble stengt ned for andre gang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Ser FHI for seg at det på sikt blir nødvendig med nye smitteverntiltak for å demme opp for BA.2.75?

- Vi overvåker situasjonen nøye, og helseinstitusjoner, kommuner og helsemyndigheter har beredskap for flere utbrudd, innleggelser og sykefravær hvis det kommer en ny bølge. De viktigste tiltakene, uavhengig av variant, er fortsatt anbefalinger om vaksinasjon og å holde seg hjemme når man er syk, svarer Kløvstad.

På spørsmål om Norge vil følge etter EU med boosterdoser for de over 60 år, svarer hun at FHI vil komme med fortløpende vaksineanbefalinger. Den neste oppdaterte vurderingen vil komme på seinsommeren, opplyser hun til Dagbladet.

Norge hadde i slutten av juni et oppsving i antall coronasmittede - med over 600 nye smittede per dag den siste uka i måneden. Det tallet har falt til 330 nå i starten av juli.

Det er uansett langt unna smittetallene i februar i år, med en topp på over 20 000 nye smittede på én dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer