Ny variant i Norge

Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at det hittil har blitt registrert 13 tilfeller av AY.4.2 i Norge, som er en undergruppe av deltavarianten som britiske helsemyndigheter følger nøye med på.

NY DELTAVARIANT: Det har blitt registrert 13 tilfeller av AY.4.2, som er en undergruppe av deltavarianten, i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY DELTAVARIANT: Det har blitt registrert 13 tilfeller av AY.4.2, som er en undergruppe av deltavarianten, i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Britiske helsemyndigheter opplyste nylig at forekomsten av den nye undergruppen av deltavarianten er økende, og at den på nåværende tidspunkt utgjør seks prosent av de analyserte prøvene. En talsperson for statsminister Boris Johnson har uttalt til Sky News at myndighetene har AY.4.2 under tett oppsyn.

I tillegg opplyser Anders Fomsgaard ved Statens Serum Institut til danske TV 2 at det har blitt registrert 262 tilfeller av AY.4.2 i Danmark siden 4. august. Fomsgaard understreker at det umiddelbart ikke er noe ved AY.4.2 som får danske helsemyndigheter til å rope varsko.

Folkehelseinstituttet opplyser at det har blitt registrert 13 tilfeller av AY.4.2 i Norge. Hovedsakelig har tilfellene blitt registrert i august og september, mens ett av tilfellene ble registrert i oktober.

- Påviste tilfeller skal i isolasjon, og spredningsfaren fra disse er svært lav dersom man følger smittevernrådene for isolerte. Risiko for spredning av denne utgaven av deltavarianten er per nå ikke vurdert til å være høyere enn for andre undergrupper av delta, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI til Dagbladet.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

FHI følger med

FHI vil følge utviklingen knyttet til spredningen av AY.4.2.

- På nåværende tidspunkt er ikke dette en utgave av deltavarianten som er oppført på listen over særlig interessante varianter, eller varianter som er av bekymring. Det kan endres dersom Storbritannia fortsetter å se en økning i forekomsten av denne, sier Vold og fortsetter:

- Vi har ikke mottatt noen meldinger eller varsler direkte fra andre land, men følger med på informasjon som legges ut i nettverk og som publiseres. Så langt foreligger det lite sikker informasjon og kunnskap om denne undergruppen, men den er en av mange undergrupper som vi følger med på.

Endringer

Nylig omtalte Dagbladet en annen undergruppe av deltavarianten som har endringer som forbindes med økt evne til å unnslippe immunitet, altså økt evne til å infisere personer som har opparbeidet seg immunitet mot covid-19 som følge av vaksinasjon eller gjennomgått sykdom.

Så lenge storskala spredning av covid-19 vedvarer, er det ventet at det vil oppstå nye varianter. Helsemyndigheter verden over frykter at det skal oppstå en ny variant som er mer smittsom, mer dødelig eller har økt evne til å unnslippe immunitet. Vold ved FHI forklarer hvilke endringer AY.4.2 har:

- Denne undergruppen har to mutasjoner, Y145H og A222V, som gir endringer i virusets spikeprotein. Den ene mutasjonen har blitt sett hos andre undergrupper av deltavarianten og flere andre SARS-CoV-2-virus som var mye sett i Europa i forkant av at alfavarianten overtok. Den andre mutasjonen gir endring i et område der antistoff binder til, sier Vold og fortsetter:

- Siden undergruppen har noen interessante endringer i spikeproteinet, så følger vi med på utbredelsen av denne, slik som vi gjør med de andre undergruppene av deltavarianten. På nåværende tidspunkt er det ikke mulig å vurdere om denne undergruppen har økt smittsomhet eller om den unnslipper immunitet bedre enn de øvrige deltaundergruppene.

Avslutningsvis trekker Vold fram Storbritannia, Danmark, Norge og Island sitt arbeid med å analysere positive prøver, og sier at det medfører at varianter og undergrupper oppdages i større omfang i disse landene enn i mange andre land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer