Coronaviruset:

Ny variant oppdaget

Ifølge professor professor Leontios Kostrikis er nesten halvparten av de smittede lagt inn på sykehus.

MUTERING: Assisterende Helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer det han vet så langt om den nye "Deltakron"-varianten. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Kypriotiske forskere har oppdaget en ny variant av coronaviruset som kombinerer delta og omikron.

Overfor Cyprus Mail forklarer professor Leontios Kostrikis, som leder forskningen på det bioteknologiske og molekylærvirologiske laboratoriumet ved universitetet på Kypros, at varianten har samme genetiske bakgrunn som delta-varianten, men deler også ti mutasjoner med omikron.

Han kaller den nye varianten for «deltakron».

- Vi har funnet et betydelig antall mutasjoner som bare tidligere er funnet i omikron-varianten, sier Kostrikis i en uttalelse til avisa.

Av de 25 personene som har fått påvist den nyeste varianten, er elleve personer innlagt på sykehus.

- Det skal kunne bety at det finnes en sammenheng mellom deltakron og sykehusinnleggelser, legger professoren til.

Fikk skryt

Den kypriotiske helseministeren, Michalis Hadjipantelas, var svært fornøyd, etter at forskerne presenterte funnet sitt lørdag.

- Vi er stolte av forskerne våre. Den banebrytende forskningen funnene til teamet gjør oss stolte av forskerne våres ettersom denne forskningen kan sette oss på det internasjonale kartet vedrørende helsespørsmål.

Kan utkonkurreres

Overfor TV-kanalen Sigma sier professoren at han ikke er sikker på om «deltakron» vil spre seg raskt.

- Framtida vil vise om dette er mer alvorlig og om de smitter mer, eller om den kommer til å stå imot delta og omikron som dominerer nå.

Kostrikis har delt variantens genetiske kode med forskere over hele verden, og i begynnelsen av neste uke skal de greske myndighetene holde en pressekonferanse der de forteller mer om funnet.

Det er WHO som offisielt tildeler navnet på nye coronavarianter. «Deltakron» er derfor ingen offisiell variant av viruset foreløpig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer