Coronaviruset:

Ny variant påvist i Trondheim

En ny variant av coronaviruset er i omløp i Trondheim, viser foreløpige analyser.

ØKNING: Trondheim har hatt en økning i antall coronasmittede den siste tida. Foto: Norway PhotoVisions / Shutterstock / NTB
ØKNING: Trondheim har hatt en økning i antall coronasmittede den siste tida. Foto: Norway PhotoVisions / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommuneoverlege Tove Røsstad gikk tidlig i forrige uke ut og advarte om at Trondheim muligens hadde et mer smittsomt virus i omløp. Fredag ble derfor prøver av viruset sendt fra St. Olavs hospital for analyser hos Folkehelseinstituttet.

- Ved første sekvensering av prøvene har analysen vist at varianten av viruset som kan knyttes til dette utbruddet, er en variant de ikke kjenner fra før, sier Røsstad til Dagbladet.

Mer smittsomt

I løpet av helga har ytterligere seks personer som kan knyttes til det pågående utbruddet, fått påvist smitte. Mandag teller utbruddet dermed om lag 35 personer, og har resultert i at flere hundre personer har blitt satt i karantene. Kommuneoverlegen forventer at utbruddet vil vokse, etter hvert som personene i karantene får testet seg.

Røsstad understreker at den nye varianten kan ha vært i omløp i Norge tidligere, men ikke har blitt oppdaget.

STOR SMITTEKLYNGE: Nærmere 800 personer er ble i forrige uke satt i karantene, etter at smitteklyngen rundt utestedet Lille London økte i omfang. Skjermdump: Google maps
STOR SMITTEKLYNGE: Nærmere 800 personer er ble i forrige uke satt i karantene, etter at smitteklyngen rundt utestedet Lille London økte i omfang. Skjermdump: Google maps Vis mer

- Men det er en ny type som FHI ikke har i sine arkiver. Vi opplever jo at dette viruset oppfører seg annerledes, og det kan sånn sett passe med at det ikke er noe som har blitt sett i Trondheim før, sier Røsstad.

Vokste raskt

Kommunen fattet mistanke i forrige uke, etter at et utbrudd knyttet til blant annet et utested, en arbeidsplass og byens studentmiljø vokste raskt i størrelse.

- I tilknytning til det utbruddet her så vi ganske kjapt at det ikke trenger å være så nær kontakt som det vi har sett tidligere, sa Røsstad til Dagbladet i forrige uke.

BUSSTUR: I sin redegjørelse til Stortinget sier helseminister Bent Høie at Folkehelseinstituttet (FHI) har analysert flere prøver knyttet til bussreisen i Sør-Norge som kan knyttes til rundt 100 tilfeller av coronasmitte. Vis mer

Utviklingen siden den gang, har bare forsterket kommuneoverlegens mistanke.

- Viruset synes mer smittsomt, men vi har ikke sett at det gir mer alvorlig sykdom. Det må også sies at det i all hovedsak er folk i 20-åra som har blitt smittet, men vi har også noen personer i 50-åra. Alle har hatt relativt milde symptomer på det tidspunktet diagnosen har blitt stilt, sier Røsstad.

FREDAG: Kommunedirektør Morten Wolden og kommuneoverlege Tove Røsstad orienterer om coronasituasjonen i Trondheim og tiltak som iverksettes. Vis mer

Forrige uke fortalte FHI at de hadde funnet en mutert versjon av coronaviruset som ikke er sett i Norge tidligere. Funnet ble gjort i forbindelse med utbruddet på den mye omtalte «smittebussen», der en rekke pensjonister på rundtur i Norge ble smittet. Utbruddet førte igjen til at passasjerene spredte smitte videre på steder de besøkte.

Røsstad sier til Dagbladet at det ikke er vist noen sammenheng mellom varianten funnet i Trondheim, og varianten funnet blant passasjerene på pensjonist-bussen.

Dagbladet har vært i kontakt med FHI angående analysene, men har foreløpig ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer