Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varmerekord på Sunndalsøra

Ny varmerekord: - Nydelig

Selv ikke Kanariøyene kunne matche Sunndalsøra i dag.

I SOMMERSKJORTA: August Dale syklet i 19 varmegrader på Sunndalsøra torsdag, mens ordføreren hadde tatt fram sommerskjorta. - Vi er vant til høye temperaturer på Sunndalsøra, og nå har vi rekordene alle vintermånedene, sier ordfører Ståle Refstie. Foto: Tommy Fossum
I SOMMERSKJORTA: August Dale syklet i 19 varmegrader på Sunndalsøra torsdag, mens ordføreren hadde tatt fram sommerskjorta. - Vi er vant til høye temperaturer på Sunndalsøra, og nå har vi rekordene alle vintermånedene, sier ordfører Ståle Refstie. Foto: Tommy Fossum Vis mer

Lill Karin Bugge var ute med barna Emrik Bugge Tjugum og Lian Bugge Tjugum for å nyte vårtemperaturen på Sunndalsøra torsdag.

- Etter ei jul med mye dårlig vær og mørke dager, er det veldig fint å komme seg ut. Det er nydelig med vårtemperatur, sier Bugge til Dagbladet.

Torsdag morgen meldte Meteorologisk institutt at det er blitt registrert varmerekord i januar med 18,6 grader i Åndalsnes i Møre og Romsdal.

Den fikk ikke stå lenge.

Kort tid seinere meldte meteorologene at Sunndalsøra hadde overtatt rekorden med 19 deilige varmegrader.

Varmere enn Kanariøyene

Forrige rekord på 17,9 grader ble målt i Tafjord på Sunnmøre i 1989.

De varme temperaturene på Nordvestlandet skyldes værfenomenet fønvind.

Avisa Tidens Krav skriver at selv ikke Kanariøyene kan skilte med så høye temperaturer som «Sydensøra» opplevde i morgentimene torsdag.

- Ja, vi har satt varmerekord i dag. Det er kjent på Sunndal dette med fønvinder, så vi har vært med på liknende før, sier Bugge.

- Dere ser likevel ut til å være godt kledd. Hvorfor det?

NYTER JANUARVARMEN: Lill Karin Bugge koste seg ute med barna på Sunndalsøra i dag. Foto: Tommy Fossum
NYTER JANUARVARMEN: Lill Karin Bugge koste seg ute med barna på Sunndalsøra i dag. Foto: Tommy Fossum Vis mer

- Det er nok en kombinasjon av føre-var-prinsippet og ei bekymret mor. Vi hadde nok ikke trengt så mye klær i dag, men vi har hatt en periode før jul med litt sykdom og det er ikke alltid denne fønvinden føles så varm som i dag.

I sommerskjorta

Ordfører i Sunndal kommune, Ståle Refstie (Ap), har funnet fram sommerskjorta, men dropper badebuksa.

- Jeg tror ikke akkurat at badetemperaturene er så høye, selv om det er varmt i lufta. Men vi har notert oss at det er varmere enn til vanlig, sier han til Dagbladet.

- Vi er vant til fønvind her i Sunndal. Allerede har vi varmerekorden for desember og februar, så slike rekorder er ikke helt ukjent for oss.

Refstie forteller at de hadde en ganske kald forvinter, men at det nå ser grønt ut framover. Samtidig er dette en påminnelse.

- Varmerekorder i disse tider er ikke bare positivt. Det er en påminnelse om at klimasystemene er i endring. Den er god å ha, men samtidig er det en påminnelse til ettertanke.

- Vi er alle sammen veldig bekymret for klimasystemene for tida, sier Refstie.

Ikke uvanlig

Klimaforsker Tore Furevik forteller til Dagbladet at det for så vidt ikke er særlig uvanlig med varmeperioder om vinteren, særlig på Nordvestlandet.

- I fjor så vi at det særlig var områder på Nordvestlandet som fikk disse fønvindene. Sånn sett er ikke dette veldig unormalt, sier Furevik til Dagbladet.

Han er forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning ved UIB.

VARMEREKORD: Det har blitt målt 18,6 grader i Åndalsnes i Møre og Romsdal. Video: Privat Vis mer

Mild vinter

Samtidig sier han at med et varmere klima, så kan vi forvente at disse varmerekordene vil bli slått i framtida. Dette gjelder hele Nord-Europa og hele året.

- I Norge ser vi at vi har størst oppvarming om vinteren. Og vi kan si at det er mindre uventet at vi får en varmerekord enn en kulderekord.

Furevik nevner det nyeste værvarselet som tyder på en varm og mild vinter fram til mars.

Klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning ved UIB peker på global oppvarming som en årsak for at vintrene blir mildere i Norge.

- Det er ganske sannsynlig, jeg vil si nesten sikkert, at vi går i retning av mildere vintre. Vi har hatt milde vintre her de siste ti åra, men enda mildere skal det bli, sier han.