OSLO I GÅR: Det var godt besøk på badestranden på Tjuvholmen av folk som nøt det fine vårværet i Oslo søndag ettermiddag.
Foto: Halvard Alvik / NTB Scanpix
OSLO I GÅR: Det var godt besøk på badestranden på Tjuvholmen av folk som nøt det fine vårværet i Oslo søndag ettermiddag. Foto: Halvard Alvik / NTB ScanpixVis mer

VARMEREKORD

Ny varmerekord i to fylker: Over 20 grader i mars for første gang i Hedmark

Både Telemark og Hedmark satte nye varmerekorder for mars måned i går. Mandag kan temperaturen igjen nå 20 grader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele forrige uke ble det bygget opp forventninger til det som skulle bli en varm helg, og gi sør- og østlendingene den første smaken på vår.

De spådommene ble en fulltreffer og mer til, da flere steder på Sør- og Østlandet fikk sommerlige temperaturer søndag. Flere steder krøp gradestokken over 20-merket, og i Telemark og Hedmark ble det satt nye varmerekorder.

Gjerpen i Telemark fikk 21,8 grader, mens Kongsvinger i Hedmark så 20 blank på gradestokken i løpet av søndagen.

Det er første gang i målt historie at Hedmark har hatt 20 grader i mars.

- Det interessante er at så langt vi kan komme tilbake i målingene, er det bare ved to anledninger at det har vært over 20 grader i mars før. Den første var i 2012, og den andre i går, sier vakthavende metorolog ved Meteorologisk Insititutt, John Smits.

I mars 2012 var det en tilsvarende varmeperiode, og da ble den nåværende norgesrekorden for mars satt i Landvik i Grimstad, da temperaturen nådde 23,1 grader 27. mars det året.

Men før 2012 hadde man aldri før sett 20-tallet i mars.

- Dette forekommer veldig sjeldent, og det er pussig at det skjer to ganger i løpet av fem år, sier Smits.

20 grader også mandag

Mandag kan gradestokken igjen nå 20 grader, viser målingene som Meteorologisk Institutt publiserte på Twitter rundt 14-tiden.

- Nærmer seg 20-tallet igjen i flere fylker på Sør- og Østlandet. Hvem bikker 20 grader? Vi følger med!, skriver de på Twitter.

Landvik, som altså holder norgesrekorden for mars, har i skrivende stund 19,8 grader, og steder som Tønsberg og Arendal lufthavn ligger også og lukter på 20-tallet.

- Vi har troa på at gradestokken kan bikke over 20 grader i dag også, sier en optimistisk Smits.

Og klokka 14:15 kom gladmeldingen: Tønsberg og Arendal har bikket 20 grader i dag.

Smits opplyser at flere steder kan bikke over 20 grader i løpet av dagen.

- Det ligger flere andre utfordrere og vaker, blant annet Landvik, sier Smits.

Føneffekt forklarer varmen

Smits forklarer de unormalt høye temperaturene med det som kalles føneffekt.

- Det har kommet en veldig varm luft strømmende over fjellene i Sør-Norge, og når den lufta detter ned på lesiden av fjellene, blir den varmet veldig opp, forklarer Smits.

«Lesiden» er da altså nedover Østlandet og Sørlandet.

- På lesiden blir lufta varmet ca. en grad for hver 100. meter den synker. På Beitostølen, som ligger omtrent 1000 meter over havet, ble det målt 10 grader i går. Hvis du da legger til ca. én grad for hver 100. meter den lufta skal synke, så får du rundt 20 grader nede i lavtliggende strøk, sier Smits.

Det stemmer godt overens med gårsdagens temperaturer i for eksempel hovedstaden, som hadde 20 grader i går.

Ny varm helg?

Smits opplyser at godværet holder seg ut mandagen og deler av tirsdagen, men så blir det mer vekslende og kjøligere utover uka.

- Det varer som regel ikke så lenge på denne tida av året. Varmen er egentlig en litt ustabil faktor. Mars er egentlig ikke noen sommermåned, for å si det sånn. Veien til den kalde lufta er ofte ikke så lang, sier Smits.

Men Smits gir likevel Sør-Norge et halmstrå å klamre seg til for de som ønsker seg varmere temperaturer.

- Det er mulig at temperaturene går litt opp igjen til helga, men det er så langt fram at det er litt usikkert, sier Smits.

Fortsatt vinter i nord

Folk i Nord-Norge må derimot belage seg på at Kong Vinter blir værende en liten stund til.

- Troms og Finnmark får beholde vinterværet utover uka. Det kommer en kjølig, nordvestlig vind som tar med seg byger innover de to fylkene. På vidda blir det ikke så gærent, da mye av bygene har løst seg opp, sier Smits.

Nordland havner i en «mellomsone», hvor det av og til kan være vinterlig og snøbyger i nord, mens det er mer regnbyger i sør.

Trøndelag må også belage seg på noe kjøligere vær de kommende dagene.

- I dag er det rundt 8-9 grader i Trøndelag, men kaldlufta fra nord skal ta seg en liten runde sørover, så Trøndelag må belage seg på betydelig lavere temperaturer framover, sier Smits.