VARMERE NÅ: Det var ikke kaldere enn at Roald Amundsen og hans ledsagere Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting tok av seg lua da de nådde Sydpolen den 14. desember for 100 år siden. Men det er varmere nå. SCANPIX/Arkiv Amundsenjubileum
VARMERE NÅ: Det var ikke kaldere enn at Roald Amundsen og hans ledsagere Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting tok av seg lua da de nådde Sydpolen den 14. desember for 100 år siden. Men det er varmere nå. SCANPIX/Arkiv AmundsenjubileumVis mer

Ny varmerekord på Sydpolen i romjula

Men fortsatt mangler det mye på tropetemperaturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. juledag ble det satt ny varmerekord på Sydpolen, skriver NTB med henvisning til nettavisa Antarctic Sun. Andre steder på kloden regnes kanskje ikke 12,3 minusgrader.som spesielt varmt, men på Sydpolen er det ny rekord.

Blåser det på Sydpolen, så kommer vinden naturlig nok fra nord uansett. Men 1. juledag hadde nordavinden en uvanlig retning, opplyser meteorolog Phillip Marzette.

Lite nedbør Det kan vær en av årsakene til at den forrige varmerekorden på 13,6 minusgrader fra 1978 ble knust.

Samtidig med hetebølgen i romjula falt det snø, noe som og er uvanlig på polpunktet. I denne delen av Antarktis er det nemlig svært lite nedbør.

- Vi liker å kalle dette vårt lille julemirakel, at vi endte med å få både snø og varmerekord, sier Marzette til Antarctic Sun.

Han jobber ved den amerikanske forskningsbasen Amundsen-Scott, som ligger på Sydpolen. Statsminister Jens Stoltenberg besøkte basen tidligere i desember i forbindelse med 100-årsjubileet for Roald Amundsens polferd.