Ny «veiskilting» i Finnmark: døde reinsdyr

Drastisk fartstiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I Finnmark blir et stort antall reinsdyr påkjørt, og mange bileiere gidder ikke engang å melde fra. Dette har noen nå sett seg lei på og går nå til drastiske tiltak for å få bukt med problemet: På strekningen mellom Kautokeino og finskegrensa er det utplassert en rekke reinkadavre til skrekk og advarsel, som en slags alternative veiskilt, skriver Finnmark Dagblad.

Halvt oppspist

De døde dyra er ikke noe pent syn der de står stivfrosne og halvt oppspist av åtseletere, og budskapet til bilførere om å sette ned farta er ikke så vanskelig å tolke. Men Statens vegvesen er langt fra begeistret.

- Denne groteske «skiltingen» er direkte trafikkfarlig, den tar vekk oppmerksomheten fra veien og kan føre til ulykker og påkjørsler. Jeg tror det finnes bedre måter enn denne for å fortelle at rein blir ihjelkjørt på denne veistrekningen, sier Tor Åge Ballovarre i Vegvesenet i Alta til Finnmark Dagblad.

Ingen vet hvem det er som har tatt de drastiske virkemidlene i bruk, men det er et kjent faktum at reinpåkjørsler hvert år koster reinnæringen i Finnmark dyrt.

- Jeg håper ikke det er næringen selv som står bak, for dette kan bidra til at enda flere dyr blir påkjørt, og at folk mister repekten for vanlig skilting, mener Ballovarre.

- Enormt mange påkjørsler

- Det har vært enormt mange påkjørsler i dette området. Vi får ofte meldinger om at trailere moser ned tre til fem reinsdyr uten at det blir meldt ifra til verken politi eller reineiere, sier Inger Anita Øvregård, leder i Reinpolitiet, til Finnmark Dagblad.

GROTESK: Flere av de stivfrosne reinkadavrene som er stilt opp langs veien, er halvspist av åtseldyr. Foto: TOR SCHULSTAD
GROTESK: Flere av de stivfrosne reinkadavrene som er stilt opp langs veien, er halvspist av åtseldyr. Foto: TOR SCHULSTAD Vis mer

Øvregård har ikke fått meldinger om hvem som kan stå bak tiltaket, og vil heller ikke spekulere over spørsmålet, men legger til:

- Det er et drastisk tiltak.

Vegvesenet har allerede gitt ordre om å få kadavrene fjernet.

Ny «veiskilting» i Finnmark: døde reinsdyr
- TRAFIKKFARLIG: Reinsdyrene tar vekk oppmerksomheten fra veien, mener Statens vegvesen, som nå har beordret «skiltene» fjernet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer