Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ny vekterlov i år

Justisministeren lover bedre kontroll og strengere krav til vekterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag møtte representanter for vekterbransjen justisminister Knut Storberget (Ap) for første gang.

- Vi har påskyndet arbeide med å endre loven som kontrollerer vekterne, og jeg satser på at loven kan være klar i løpet av 2008, sier Storberget til Dagbladet.no.

Desember i fjor stoppet sjokkerte forbipasserende opp da vektere fra Securitas la en 45 år gammel mann i livsfarlig mageleie midt på Karl Johan i Oslo. Mannen var mistenkt for å ha stjålet en salat til 50 kroner fra 7-eleven i Skippergata. Saken vakte stor oppsikt, og ble etterfulgt av en debatt om vektere som oppførte seg som \'leke-politi\'.

Storberget ønsker ikke å kommentere denne enkeltsaken i forbindelse med lovarbeidet men, sier følgende:

- Klarere grenser for hva slags maktutøvelse vekterne kan bruke er noe av det viktigste vi har diskutert i dag.

Oppdages ikke

Kravet om mer formell utdannelse for vekterne og et bedre system for å jevnlig kunne sjekke vekternes rulleblad, ble også diskutert på dagens møte. Hittil har det vært et problem at vekterselskapene bare har kunnet sjekke de ansattes rulleblad når de begynner i jobben. Vektere som er under etterforskning og blir dømt for lovbrudd på et senere tidspunkt har dermed kunnet fortsette i jobben som før.

Tidligere i år gjennomførte ble Politiet i Oslo et pilotprosjekt med elektronisk krysssjekking av selskapenes ansattelister og strafferegisteret. Resultatene viser at rundt 200 vektere er domfelt eller under etterforskning.

MØTTE BRANSJEN: Justisminister Knut Storberget møtte (fra venstre) administrerende direktør i Securitas Roar Lund, forbundssekretær i Norsk arbeidermannsforbund, Trond Karlsen og administrerende direktør i NHO Service Petter Furulund. Direktør Rolf Gunnar Reisænen i G4S deltok også på møtet. Foto: SCANPIX
MØTTE BRANSJEN: Justisminister Knut Storberget møtte (fra venstre) administrerende direktør i Securitas Roar Lund, forbundssekretær i Norsk arbeidermannsforbund, Trond Karlsen og administrerende direktør i NHO Service Petter Furulund. Direktør Rolf Gunnar Reisænen i G4S deltok også på møtet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi vil se på muligheten for jevnlig kontroll av de ansatte og at politiet skal kunne melde fra hvis ansatte er under etterforskning. Vi ser også på muligheten for å utarbeide et id-kort som bare kan bæres av vektere med godkjent vandel, sier Storberget.

Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service, er glad for at bransjen endelig er i dialog med justisministeren. Han ser nå fram til å få en debatt om vekterbransjen, som ikke har utspring i en mediesak.

- Det som aldri kom fram i hendelsen med salattyven var at vedkommende tidligere på dagen var anmeldt for stjeling, og at han en dag eller to før hadde prøvd å skalle ned en vekter da han ble tatt for stjeling på et vinmonopol, sier Furulund.

Flere enn politiet

Mens den norske politstyrken består av 8000 personer, teller vekterbransjen hele 12 000 ansatte, ifølge Aktuell Sikkerhet.

- Men det er lite som tyder på at tradisjonelle politioppgaver blir forskjøvet til vekterne, sier Storberget.

Roar Lund, administrerende direktør i Norges største vekterselskap Securitas, presiserer at vekterne har oppgaver som grenser opp til flere yrkesgrupper, ikke bare politi.

- Hittil i år har vi måttet tilkalle åtte ambulanser på grunn av overdosetilfeller i Karl Johan. Vi skulle gjerne vært med i en debatt om rusomsorgen, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media