Drapet på Martine Vik Magnussen:

Ny vending: - Et håp

Myndighetene i Jemen skal ha utstedt en arrestordre på Martine Vik Magnussens mistenkte drapsmann Farouk Abdulhak: - Helt nytt, sier Martine-stiftelsen.

NY VENDING: Myndighetene i Jemen skal ha utstedt en arrestordre på Farouk Abdulhak, mannen som er mistenkt for å ha drept Martine Vik Magnussen i London i 2008. Foto: NTB
NY VENDING: Myndighetene i Jemen skal ha utstedt en arrestordre på Farouk Abdulhak, mannen som er mistenkt for å ha drept Martine Vik Magnussen i London i 2008. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En arrestordre på milliardærsønnen Farouk Abdulhak, mannen som er mistenkt for å ha drept norske Martine Vik Magnussen i London i 2008, skal nå være utstedt på flyplasser i Jemen.

Det opplyser eksil-myndighetene i Jemen til norske myndigheter.

Det representerer en ny, og forhåpentligvis positiv, vending i den uforløste drapssaken, håper advokat Patrick Lundevall-Unger, leder av Martine-stiftelsen.

- Det er et håp at Houthi-bevegelsen, som har kontrollen i området den mistenkte Farouk Abdulhak oppholder seg, nå legger seg på samme linje som den jemenittiske eksilregjeringen, sier Lundevall-Unger til Dagbladet.

LEDER: Advokat Patrick Lundevall-Unger er leder av Martine-stiftelsen. Foto: NTB
LEDER: Advokat Patrick Lundevall-Unger er leder av Martine-stiftelsen. Foto: NTB Vis mer

Flyktet til Jemen

Kort tid etter drapet på Martine Vik Magnussen i 2008, flyktet Farouk Abdulhak fra London til Jemen, hvor hans far, milliardæren Shaher Abdulhak, er fra.

Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen, og saken har siden den gang vært en diplomatisk nøtt.

Seks år etter drapet, i 2014, ble nøtta enda hardere å knekke.

Da brøt det ut borgerkrig i Jemen, og landets daværende regjering måtte flykte fra hovedstaden Sana, hvor Houthi-bevegelsen nå regjerer.

- Eksilregjeringen har, ifølge norske myndigheter, tidligere uttrykt at de i dag ville ha utlevert Farouk Abdulhak, om de hadde kontrollen over Sana og området hvor Abdulhak befinner seg, sier Lundevall-Unger.

LONDON: Avdøde Martine Vik Magnussens far er nå i London for å snakke med britisk politi. Video/reporter: Magnus Paus i London. Vis mer

«Sirkulert en arrestordre»

Den 19. november i år møtte Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) Jemens eksil-utenriksminister Ahmed bin Mubarak.

Der fortalte den jemenittiske utenriksministeren at Abdulhak oppholder seg i et Houthi-kontrollert område, og at lokale myndigheter er kjent med at Abdulhak er etterlyst av Storbritannia.

«Jemens utenriksminister bekreftet videre at han hadde sendt et brev til innenriksministeriet for at myndighetene skulle gjøre det de kunne for å arrestere Abdulhak. Dette innebærer også at det er sirkulert en arrestordre til flyplassene i landet», heter det i en e-post utenriksdepartementet (UD) har sendt til Odd Petter Magnussen, Martine Vik Magnussens far.

I etterkant av møtet bekreftet jemenittiske eksil-myndigheter at dette var gjort, heter det videre i e-posten fra UD.

- Dette er noe helt nytt. Vi vet jo ikke konkret hva Houthi-bevegelsen faktisk har gjort på flyplassen i Sana, men vi tolker det dit hen at de er klar over arrestordren, og at det kan være grunnlag for å agere, sier advokat Lundevall-Unger.

LANG KAMP: Foreldrene til Martine Vik Magnussen har helt siden 2008 kjempet for å få hovedmistenkt Farouk Abdulhak stilt for retten. Tirsdag 8. mars ble en kvinne pågrepet i forbindelse med drapet. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Tida er inne

Martine-stiftelsens leder beskriver det som «veldig viktig» at norske myndigheter fortsatt viser et engasjement i saken.

- Vi vet jo alle at åstedet er i London, og at britene har ansvaret for å stille Farouk Abdulhak for retten, men norske myndigheter har likevel en aktiv forpliktelse til å yte konsulær bistand. Nå er tida inne for å påføre ytterligere trykk, sier Lundevall-Unger.

På spørsmål om hva det vil si i praksis, peker advokaten på fortida.

I 2019 inviterte Martine-stiftelsen den jemenittiske eksil-innenriksministeren til Norge for samtaler om utlevering av Abdulhak.

- UD ønsket ikke å delta i disse samtalene, og den jemenittiske ministeren fikk heller ikke utstedt visum til Norge. Nå mener vi at tida kan være inne for å se nærmere på noen slags samarbeidsavtaler, og forsøke å invitere ministrene fra den jemenittiske eksilregjeringen til Norge, sier advokaten.

MARTINE VIK MAGNUSSEN: En kvinne i 60-åra er pågrepet i forbindelse med drapet på norske Martine Vik Magnussen i London. Vis mer

«Fortsatt prioritert»

Selv om eksilregjeringen er i væpnet konflikt med Houthi-bevegelsen, som nå styrer Jemens hovedstad Sana, kan eksilregjeringen fremdeles utøve et press på Houthi-bevegelsen, mener advokaten.

- Når borgerkrigen er over, ønsker Houthi-bevegelsen seg en plass i styre og stell. De kan derfor være interessert i å vise at de mener alvor med sin retorikk om at de støtter demokratiske prinsipper, sier Lundevall-Unger.

Saken ble også tatt opp i et annet møte utenriksminister Huitfeldt deltok i nylig, framgår det av e-posten fra UD.

5. desember møtte Huitfeldt Storbritannias utenriksminister James Cleverly. Under møtet ble drapet på Martine Vik Magnussen diskutert.

«Han (Cleverly, journ.anm.) bekreftet at denne saken fortsatt er prioritert i politiet i London, og at den også følges opp fra britisk UD», heter det e-posten fra norsk UD.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer