USA:

Ny vending i 30 år gammel drapsgåte

I 1992 ble Laurie Houts (25) funnet kvalt med et tau rundt halsen. Nå er en mann arrestert for drapet.

UOPPKLART: Laurie Houts ble bare 25 år gammel. I 1992 ble hun funnet kvalt og drept i sin egen bil. Foto: Mountain View-politiet
UOPPKLART: Laurie Houts ble bare 25 år gammel. I 1992 ble hun funnet kvalt og drept i sin egen bil. Foto: Mountain View-politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1992 ble 25 år gamle Laurie Houts funnet kvalt til døde i sin egen bil i byen Montain View i Santa Clara, California.

Ifølge CBS News ble bilen oppdaget nær en søppelfylling, om lag 1,6 kilometer fra kvinnens arbeidsplass.

Laurie, som jobbet som dataingeniør i Adobe Systems, ble funnet med et tau rundt halsen. På innsida av frontruta var det tydelige fotspor - noe politiet tolket som tegn på kamp.

Samme år ble John Kevin Woodward arrestert. Mannen var romkamerat med Lauries kjæreste, og det ble antatt at han var sjalu på kompisens forhold.

Selv om Woodward ikke hadde noe alibi for drapsnatta, og fingeravtrykkene hans ble funnet på utsida av bilen.

Likevel klarte aldri etterforskerne å bevise at han hadde tatt livet av Laurie, skriver The New York Times.

Woodward ble stilt for retten to ganger på 90-tallet. Men på grunn av det svake bevismaterialet kom juryen aldri til en enighet.

Dommeren slo fast at nye og bedre bevis måtte framlegges for å kunne stille mannen for retten en tredje gang.

Så ble det stille i 29 år.

Gjenopptatt

I 2021 begynte etterforskere på nytt å snuse i den gamle, uoppklarte drapssaken.

De 28 år gamle DNA-sporene som den gang ble funnet inne i Lauries bil, ble sendt til ny analyse.

Disse overvåkningsbildene viser det brutale angrepet på 73 år gamle James Lambert som ble gjort av tenåringer i alderen 10-17 år, hendelen skjedde 24. juni i Nord-Philidelphia og Lambert døde dagen etter av skadene. Video: Kameraone. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Prøver fra tauet som ble lagt rundt Lauries hals, samsvarte med Woodwards DNA. I tillegg fikk de match på flere fingeravtrykk funnet rundt den døde kvinnen.

Det ble utstedt en ny arrestordre på Woodward, som etter den siste rettssaken på 90-tallet hadde bosatt seg i Nederland.

Han ble arrestert av politiet lørdag 9. juli, i ankomsthallen på John F. Kennedy internasjonale lufthavn i New York.

«En administrerende direktør for et teknologiselskap i Bay Area ble arrestert sist lørdag på JFK-flyplassen, etter å ha ankommet fra Amsterdam. Han er siktet for kvelningsdrapet på romkameratens kjæreste i Mountain View for 30 år siden», skriver statsadvokaten i en uttalelse på myndighetenes nettside.

Videre står det skrevet at Woodward, nå 58 år, er president og administrerende direktør for et nettbasert selskap kalt Readytech.

«Han vil bli stilt for retten når etterforskerne får fraktet ham til Santa Clara County. Han risikerer livstid i fengsel dersom han blir dømt», heter det videre.

FELT AV DNA: Laurie Houts etterlatte har fått et nytt håp. Foto: Mountain View-politiet
FELT AV DNA: Laurie Houts etterlatte har fått et nytt håp. Foto: Mountain View-politiet Vis mer

- Vi gir ikke opp

58-åringen sitter for tiden i varetekt i New York i påvente av å bli ført tilbake til California.

- Jeg er beæret over at etterforskerne våre endelig kan gi Lauries etterlatte et håp om at en vellykket rettsforfølgelse kan gjennomføres. Vi gir ikke opp før ofre har fått rettferdighet - uansett hva, sier Mountain View-politisjef Chris Hsiung i en uttalelse.

Avslutningsvis berømmer statsadvokat Jeff Rosen samarbeidet mellom det amerikanske justisdepartementet og det nederlandske justis- og sikkerhetsdepartementet.

Nederlandsk politi ransaket Woodwards hjem og arbeidsplass i Nederland, hvor de beslagla flere datamaskiner og USB-stasjoner, står det på myndighetenes nettside.

- Hun var en perle

Laurie Houts etterlatte kom med følgende uttalelse etter arrestasjonen:

«Laurie Anne Houts var et elsket familiemedlem og en kjær venn for mange. Selv om hun bare var 152,4 centimeter høy, hadde hun et enormt hjerte. Hun hadde en kjærlig humor og et stort mot.

Hun var en perle for så mange, men livet hennes ble tatt fra oss i en alder av 25. Vi håper at rettferdighet endelig kan skje for Laurie og setter stor pris på myndighetene som aldri har gitt henne opp.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer