Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny video av Saddam

Den 8. april bombet USA restauranten der Saddam Hussein satt. Disse bildene skal angivelig være tatt dagen etter, den dagen Bagdad falt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den arabiske statskanalen «Abu Dhabi tv», som nå har fått tak i bildene som angivelig skal bevise at despoten var i live to dager etter bombeangrepet.

USA skal jakte på prøver fra de døde i bombekrateret for å sjekke om Saddam og noen fra hans nærmeste familie døde i angrepet.

Hyller Saddam

TV-kanalen kan ikke legge fram noen bevis for når bildene faktisk er tatt, men sier at det var deres korrespondent i Bagdad har sikre kilder på at båndet er fra 9. april i år.

Videoen viser Saddam Hussein omringet av flere hundre tilhengere som veiver sine håndvåpen i været.

En av de som står ved siden av Saddam kan se ut til å være hans yngste sønn, Qusay.

- Dersom dette faktisk er Saddam Hussein den 9. april tok han en stor risiko den dagen, sier CNNs reporter David Ensor.

Regimet hadde ikke lenger kontroll i Bagdad, og bildene av Saddam-statuen som ble revet i sentrum av hovedstaden gikk verden rundt den 9. april.

En amerikansk etterretningsoffiser sier de nå vil båndet for å sjekke om det er ekte. Også et lydbånd med Saddam ble offentlitgjort av den samme tv-kanalen.

Flere bekrefter historien

Ved flere tidligere anledninger har det vært stilt spørsmål ved om det faktisk er Saddam selv som opptrådte på videoene. Denne gangen er det flere kilder som bekrefter at Saddam var ved Azimia-moskeen.

Den London-baserte avisa Al-Hayat siterer et vitne som sier at tre biler kom kjørende til moskeen om ettermiddagen den 9. april, og at Qusay var med. Også Husseins livvakt, Al Amin Abd Hamed Hamoud, var med.

Også en som utgir seg for å være tidligere offiser i den irakske hæren sier han så Saddam omtrent på samme tidspunkt ved denne moskeen, nord i Bagdad.

USAs sentralkommando i Qatar mener det ikke er så viktig om det er Saddam eller ikke.

- Vi vet ikke om han lever eller ikke. Det er egentlig ikke så viktig tatt i betraktning at han ikke lenger har politisk makt. Vi vet jo også at han har flere dobbeltgjengere som ser ut som ham, sier major Rumi Nielson-Green, melder nyhetsbyrået Reuters.

Men majoren legger til.

Saddams hemmelige skjulested

Samtidig kommer det flere meldinger om at Saddam Husseim faktisk overlevde bombeangrepet den 7. april, at han var i bygningen ved siden av restauranten som de amerikanske bombene la i grus.

Dette huset skal ha vært hans hemmelige skjulested, og i går offentliggjorde den arabiske tv-kanalen al-Jazeera bildene som beviser at det var her han holdt seg i skjul.

Det var her despoten tok opp sine taler til folket under krigen. Forhenget bak Saddam er det samme som fra talen Saddam holdt ved angrepet på Irak den 19. mars.

Den 8. april fikk USA informasjon om at Saddam Hussein var sett på en restaurant i al-Monsour, Bagdads fineste bydel. De ga straks ordre om å bombe, og 12 minutter senere ble fire kraftige bomber sluppet mot huset. 14 mennesker lå døde igjen.

Nå kan mye tyde på at Saddam overlevde, og at han var i huset inntil restauranten.

Les mer om saken hos:

HER GJEMTA HAN SEG: TV-kanalen al-Jazeera hevder at dette er fra Saddam Husseins gjemmested...
... det samme teppet henger bak presidenten mens han holder tale til nasjonen den dagen krigen startet.
<B>ER DETTE SADDAM: Dersom dette er Saddam, når er denne videoen tatt? Abu Dhabi tv hevder bildene er fra 9. April. Dagen etter at USA trodde de drepte ham med å bombe en restaurant i Bagdad.
<B>FLERE BEKREFTER: Flere kilder hevder å ha sett Saddam Hussein ved moskeen den 9. april.
HYLLET: Despotens tilhengere hevder sine våpen i været og hyller ham på videoen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media