Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny video viser flykrasjet i San Francisco

Piloten innrømmer at han var bekymret før landing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye bilder fra det Amerikanske etterforskningsorganet, National Transportation Safety Board, NTSB, viser hvordan flykrasjet i San Francicso 6. juli foregikk. 

Opptaket er hentet fra Asiana Airlines sikkerhetskameraer og viser selve kollisjonsøyeblikket der tre passasjerer omkom og 180 ble hardt skadd.

Klippet ble hentet ut til en høring 11. desember der det kom frem at kapteinen på flyet i forkant hadde uttrykt stor bekymring for å lande på grunn av en svikt i navigasjonssystemet, rapporterer CNN.

Det til tross for at den 46 år gamle kapteinen, Lee Kang Kuk, hadde lang erfaring.

- Å fly uten glidehastighetsmåler som hjelper meg å avgjøre hvor høyt eller lavt flyet er i lufta når det nærmer seg landing, gjorde alt veldig stressende og vanskelig for meg, forteller han til CNN.

På spørsmål om han var bekymret for sin egen evne til å navigere manuellt da han fløy Asiana Flight 214, svarte han vagt «yeah», avslørte sikkerhetsorganet NTSB under høringen av ulykken onsdag.

Ute av drift Navigeringshjelpemiddelet som synkroniseres med flyene var midlertidig ute av drift på grunn av sikkerhetsarbeid med rullebanen denne dagen.

Et lysssystem skulle hjelpe piloten med å navigere i mellomtiden og var antatt å være tilstrekkelig så lenge været og dagslyset var såpass klart som det var denne dagen.

Sikkerhetsetterforskningen fokuserer nå på hvorvidt pilotene har blitt altfor avhengige av automatisering for å styre kommersielle fly, og om grunnleggende manuelle flyferdigheter har forsvunnet.

Det etterforskes også på pilotens forståelse - eller misforståelse - av flyets automatiske skyvekraftsystem som kontrollerer flymaskineriet.

- Automatisering erstatter ikke piloten Noen av de kabinansatte på flyet har fortalt NTSB at piloten hadde styrt flyet ved hjelp av det automatiske systemet hele veien, mens etterforskningsorganet selv kom frem til at systemet ikke var aktivert, og at flyet dermed stupte nedover raskere enn det burde og gikk saktere fremover enn hva som var intensjonen.

Denne kombinasjonen satte flyet i en farefull situasjon de siste minuttene av flyturen, mener de.

Mannskapet på flyet oppdaget ikke fartsproblemet til flyet før bare sju sekunder før ulykken.

Boeings tidligere sjefspilot for B777 programmet forteller til CNN at automatiserte systemer er ment å hjelpe piloter, og at de fortsatt må å være aktsomme og ikke stole hundre prosent på autoinnstillingene.

- Vi aksepterer det faktum at piloter, som alle mennesker, gjør feil, men automatisering er ment "som et verktøy for å hjelpe piloten, ikke å erstatte pilot," sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media