Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Urfolk

Ny video viser mann som skal ha levd isolert i Amazonas i over 20 år

Resten av stammen skal ha blitt massakrert i 1995, ifølge Brasils statlige urfolksdirektorat.

ISOLERT: En mann som skal ha levd isolert i Brasils jungel i over 20 år har blitt filmet på nært hold for første gang, i en video filmet av Brasils nasjonale urfolksorganisasjon. Video: CNN / FUNAI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny video som viser en enslig urfolksmann, som skal ha levd alene i regnskogen i Amazonas i minst 22 år, har blitt sluppet på Twittersiden til urfolkorganisasjonen Survival International.

Mannen sies å være den eneste overlevende fra en isolert stamme på seks personer, som ble drept i 1995, skriver The Guardian.

BBC omtaler ham som «verdens mest ensomme mann».

I videoen ser vi mannen felle et tre med egne redskaper. Aldri før har man klart å fange mannen på film så nært, og nå sier eksperter at han i tillegg er i tilsynelatende utmerket helsestand.

Ifølge Brasils statlige urfolkdirektorat (FUNAI) jakter mannen griser, fugler og aper med pil og bue. Han fanger også byttedyr i godt gjemte hull som er fylt med spisse trestokker. Stammen hans var kjent for å grave hull, og hengekøya han sover i henger over et av disse hullene.

– Han holder seg godt, jakter, dyrker mais og papaya, sier Altair Algayer, en representant for FUNAI i Rondônia-området i Amazonas. Han var med teamet som filmet urfolkmannen.

Samfunnsgeograf og forfatter Torkjell Leira arbeider med amazonasforskning ved Universitetet i Oslo og mener det er svært trolig at dette er urfolkmannen:

– Klippet i seg selv kunne vært hva som helst, men FUNAI har ingenting å vinne på å slippe falske videoer av denne mannen, siden de er et statlig organ som skal beskytte urfolks rettigheter.

Drepte resten av stammen

Over hele Brasil lever det urfolk i en variert grad av isolasjon. Ulovlig gruvedrift, utbyggere og firmaer som feller skog utgjør blant annet en risiko for urfolkets eksistens og naturressurser, opplyser FUNAI.

Bønder som ønsket mer land skal ha vært en trussel for urfolk i området på 70- og 80-tallet. Mannen i videoen skal visstnok være den eneste overlevende i en stamme på seks som ble drept under et inngrep fra storfebønder som på voldelig vis forsøkte å kreve urbefolkningens landområder i 1995.

Først i 1996 ble mannen oppdaget igjen for første gang etter konflikten, og FUNAI har holdt øye med ham siden. I 1998 fikk man skimte et glimt av ansiktet hans på avstand i en brasiliansk dokumentar.

AMAZONAS: Organisasjonen «Survival» filmet i 2014 en annen «ukontaktet» stamme i Amazonas. Slik så det ut da stammen oppdaget kameraet. Video: Uncontactedtribes.org Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Massedrap, tortur og slaveri

Fra 1910 var det Indianeres Beskyttelsestjeneste (SPI) som hadde ansvaret for å beskytte urfolk i Brasil. Målet til SPI den gang var å «beskytte urfolket ved å ta dem med inn i samfunnet», slik forsvant den kulturelle identiteten, og landområdene til en rekke urfolk ble kjøpt og overtatt mens urfolk ble flyttet til urbane områder, ifølge FUNAI.

SPI presterte å gjøre situasjonen til urfolket stadig verre, men de klarte å fjerne kirkas monopol på å «assistere» urfolkene i Brasil, noe som stanset misjonering av urfolksstammer.

Etter flere korrupsjonsavsløringer ble brasilianske myndigheter i 1967 stilt til veggs i en 7000 sider lang rapport skrevet av innenriksdepartementet. Her ble det lagt fram dokumentasjon på massedrap, tortur, slaveri, seksuelt misbruk og landetyveri fra urfolket. Hele 80 urfolksstammer hadde forsvunnet siden SPI ble stiftet.

Rapporten holdt SPI ansvarlige for flere av punktene, til og med utryddelse av flere stammer, stammer som SPI var ment å beskytte. Som et resultat av Figueiredo-rapporten ble SPI avviklet, og FUNAI ble opprettet.

DREVET PÅ FLUKT: I slutten av juni fikk lokalbefolkningen ved elva Envira i Brasil, på grensa til Peru, seg en overraskelse da fem personer fra en til nå isolert Amazonas-stamme kom ut av regnskogen. Video. Funai / YouTube Vis mer Vis mer Vis mer

Fremdeles ikke bra

Leira peker derimot på at situasjonen til urbefolkningen i dag er god, på papiret. Lovgivningen og urfolks rettigheter er bedre enn det den var, men FUNAI sliter med underbemanning og underfinansiering. Dagens regjering ønsker i tillegg å flytte mange av FUNAIs opprinnelige oppgaver til andre mer næringsvennlige etater, ettersom dette er noe myndigheter og private interesser kan tjene penger på. Dermed står urbefolkningen fortsatt i fare for å bli forfulgt og drept, som følge av kapitalistiske interesser.

– I realiteten ønsker dagens regjering å svekke rettighetene til urbefolkningen i Brasil. Punktum. Det er en kamp om ressursene på urfolks områder, og det er pengene som bestemmer, sier Leira.

– Overgrep mot urfolk og miljøforkjempere øker som følge av at svært få straffeforfølges for denne type kriminalitet. Myndighetene ser gjennom fingrene med at urbefolkningen angripes til fordel for økonomisk vinning som tømmerhogst, landbruk og vannkraftutbygging.

Han forteller at seinest i fjor ble en gruppe ukontaktede urfolk drept av det som sannsynligvis var ulovlige gullgravere i Javari-dalen lenger nord for der mannen på videoen sist ble sett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media