Ny, viktig gransking

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Justisminister Aud-Inger Aure vil ha gransket om nordmenn eller norske institusjoner hjalp de israelske agentene som i juli 1973 innkalte en drapskommando til å skyte Ahmed Bouchiki ned på åpen gate i fredelige Lillehammer. Og Aure mener alvor. Det lar seg lese ut av den kommisjonen hun har nedsatt.
  • Både sammensetningen og mandatet tyder på at denne kommisjonen kan komme til å nyte den samme tilliten som ble Lund-kommisjonen til del da den la fram sine funn. Lund-rapporten fjernet en mangeårig verkebyll i det offentlige rom. Tusenvis av nordmenn som på en eller annen måte følte at de var kommet i berøring med overvåking på politisk grunnlag, følte at luften ble renere av at man nå fikk visshet.
  • Gjeseth-kommisjonen skal granske en enkelt sak, og vil dermed få direkte betydning for langt færre mennesker. Men granskingen gjelder altså et drap. Dersom kommisjonen finner at norske, offentlige institusjoner har bistått de israelske agentene, vil det innebære at den norske staten medvirket til dette.
  • Vi skal ikke trekke en slik konklusjon på forhånd, men vil benytte anledningen til å uttrykke glede over det politiske håndverket og viljen til å få sannheten fram, uansett hva den er, som mandatet og kommisjonens sammensetning signaliserer.
  • Retten valgte i 1994 å dømme de skyldige Mossad-agentene til straffer under lovens minimum på seks års fengsel for medvirkning til drap. Retten ga agentene soldatstatus i den verdensomspennende krigen mellom palestinske terrorister og staten Israel, og begrunnet de lave straffene ut fra denne. Deretter slapp alle sammen ut på medisinsk grunnlag etter kort tids soning.
  • Mossad-gruppen som kom til Lillehammer, jaktet angivelig på mannen bak terroraksjonen mot den israelske OL-troppen i 1972 der tolv israelske idrettsfolk ble myrdet. Men de drepte feil mann. Det er flere ganger blitt påstått at agentene fikk norsk hjelp da de kom hit til landet. Det vil være av stor betydning for det norske rettssamfunnet at dette enten blir bekreftet eller, håper vi, avkreftet.