Ny virusalarm

I helga har det aggressive caliciviruset slått hardt til igjen. Minst 20 pasienter og ansatte ved Aker sykehus skal ha fått oppkast og diaré. I går måtte sykehuset stenge den andre avdelingen. I dag kan det bli aktuelt å stenge enda flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Caliciviruset

Også ved Ullevål har flere hatt magesmerter og diaré de siste dagene.

- Vi er ikke sikre på om dette tyder på et utbrudd på Ullevål, sier avdelingsoverlege og sykehushygieniker Bjørg Marit Andersen.

Ved Bærum sykehus og Østfold sentralsykehus i Fredrikstad var det før jul store utbrudd av det svært smittsomme viruset. Etter jul hadde også Regionssykehuset i Trondheim et utbrudd.

Først forrige torsdag fikk ledelsen ved Aker sykehus mistanke om at calici kunne ha rammet også dem.

Ikke kontroll

- Det startet hos de ansatte, men de var flinke til å holde seg hjemme. Derfor trodde vi at vi hadde fått det under kontroll, sier avdelingsoverlege Signy Holta Ringertz ved Aker sykehus.

Kirurgisk post 1 ble stengt fredag, men kirurgisk 2 ble stengt i går.

- Det kan dreie seg om minst 20 personer, både pasienter og ansatte, men vi har dårlig oversikt. Mandag skal vi gjøre opp status og finne ut om vi må stenge enda flere avdelinger, sier Holta Ringertz.
Ved Aker sykehus var det i går satt opp flere advarsler om at avdelinger var stengt. Det betyr at avdelingene ikke tar imot nye pasienter. Pasienter som alt lå inne, måtte leve med sjansene for å bli smittet. Det må også de ansatte.

Sterilt

- Vi har pasienter som ligger her fordi de skal opereres, men som nå har fått viruset. Pasientene er skeptiske, og personalet synes heller ikke det er noe hyggelig å jobbe under slike forhold, sier hjelpepleier Anne Kjellgren, som var på jobb ved posten som stengte i går.

Hun brukte munnbind, frakk og hette når hun skulle inn til pasientene, som ble bedt om å holde seg mest mulig i ro på rommene sine.
- En kollega gikk hjem i dag fordi hun var småkvalm. Kjenner vi oss slik, er det rett hjem med én gang. Vi har jo lest om dette og på en måte bare ventet på at det skulle komme, sier Kjellgren.

Folkehelsa har så langt ikke fått en eneste skriftlig melding om caliciviruset, men har hørt om de tidligere episodene.

- Dette er noe som skjer hver vinter. Vi jobber med å ta prøver og gi råd til sykehusene, og hva de skal gjøre for å begrense smitten i slike tilfeller. Skulle dette bli til en stor sak, må vi vurdere situasjonen for å kunne ta affære, sier Viggo Hasseltvedt i Folkehelsa.