Ny viten om Oslo-avtalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Forsker Hilde Henriksen Waage ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) i Oslo har lagt fram en ny rapport om Norges fredsengasjement i Midtøsten. Av rapporten går det fram at det var det nære forholdet til Israel som muliggjorde den norske meklerrollen. Waage skriver også at det var Yassir Arafat som foreslo en framtidig norsk bakkanal - allerede i 1979.
  • Med sin rapport slår Waage sprekker i myten om at Oslo-prosessen i sin helhet har vært avdøde utenriksminister Johan Jørgen Holst, tidligere statssekretær Jan Egeland og fredsmeklerne Terje Rød-Larsen og Mona Juuls verk. Waage trekker fram både tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg og UD-diplomat Hans Wilhelm Longva som svært viktige for det som førte fram til de hemmelige fredsmøtene mellom israelere og palestinere i Norge. I går kunne Dagbladet fortelle historien om hvordan Longva åpnet døra for fredsforhandlingene for deretter å bli satt utenfor.
  • Mediene har fattet stor interesse for Waages rapport, og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Terje Rød-Larsen sa til NRK i går at han ikke kjente seg igjen når PRIO-forskeren skriver at han «kom til dekket bord». Den nå verdenskjente norske fredsmekleren sier også at det ikke var Arafat som valgte Norge og at han heller ikke kjente til Longvas og Stoltenbergs rapporter. Det gjør imidlertid Waage, som baserer sin forskningsrapport på nedgraderte UD-dokumenter.
  • Oslo-avtalen ble undertegnet i 1993. Det er positivt at forskere går løs på historien så kort tid etter. Det er også til UDs ære at de har finansiert Waages rapport, som går fram til 1993. PRIO-forskeren søkte i fjor høst om midler til å føre historien om Oslo-prosessen videre og fram til i dag. Vi ser det som naturlig at UD innvilger denne søknaden, og gleder oss til å få vite mer om hva som står i ennå ikke nedstøvede arkivmapper. Så kan kanskje flere ukjente helter trekkes fram.