SPYR UT ASKE: Vulkanen Agung er aktiv for tiden, og fører natt til mandag norsk tid nok en gang til at folk må evakuere. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Ny vulkanalarm på turistøy. Myndighetene beordrer evakuering

Stenger flyplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Bali slår på nytt vulkanalarm, og hever farenivået til høyeste grad, skriver nyhetsbyrået AP.

Personer som er innen 10 km fra vulkanen Agung beordres til å evakuere. Nyhetsbyrået AP skriver at indonesiske myndigheter sier at 100 000 burde evakuere, men så langt er det bare 40 000 mennesker som har tatt seg ut av området.

De som ikke har forlatt området ennå føler seg trygge eller ønsker ikke å forlate husdyra sine, ifølge talsperson for myndighetene, Sutopo Nugroho.

- Myndighetene vil finkjemme området for å overtale. Dersom det blir nødvendig vil vi evakuere de med makt, sier Nugroho.

Vulkanen Agung har vært svært aktiv i helga. På den populære ferieøya Bali spydde søndag morgen aske 4.000 meter opp i været, og tykke, grå røykskyer la seg over området.

Dette har blant annet ført til store problemer i flytrafikken i området, og nå er også Balis hovedflyplass stengt i 24 timer. Den kan bli stengt lenger.

100 busser blir satt inn for å bringe reisende fra flyplassen til fergeterminalen på øya. Turister som sitter fast på Bali kan ta ferge til naboøya Java, for så å ta seg videre til nærmeste flyplass.

At farenivået nå heves igjen skyldes at vulkanen har gått fra dampbaserte utbrudd til magmatiske utbrudd. Men noe stort utbrudd vente likevel ikke.

- Vi forventer ikke et stort utbrudd, men vi må være på vakt og forvente det, sier Kasbani, leder for det geologiske byrået på øya.

Ventede utbrudd

Vulkanutbruddene til Agung-vulkanen var ventet. 22. september ble farenivået hevet til høyeste grad, noe som førte til at mer enn 130 000 mennesker forlot hjemmene sine og søkte tilflukt i midlertidige leire.

Seint i forrige måned nedgraderte indonesiske myndigheter farenivået, etter en jevn nedgang i vulkanaktiviteten.

Men området nærmest vulkanen regnes fremdeles som farlig, og rundt 25 000 mennesker er fortsatt evakuert.

Ifølge BBC har evakueringen ført til store økonomiske tap for turistøya, fordi turismen ble rammet av evakueringen i september.

Norske turister

FRYKTER UTBRUDD: Faren er fortsatt overhengende for at vulkanen Agung på Bali i Indonesia kan få sitt første utbrudd på over et halvt århundre. Video/bilde: CNN / AP / Antara Foto / Nyoman Budhiana / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Reiseselskapet Ving opplyser at de for tiden har 13 norske gjester på Bali, og flere av dem skulle etter planen ha returnert til Norge mandag, skriver NTB.

- Vi holder løpende kontakt med gjestene våre og de forholder seg rolig til situasjonen. Vi har fire gjester som skal hjem i dag, men disse har fått beskjed om at flyplassen er stengt og vi holder løpende kontakt med dem i forhold til når og hvordan de kommer seg hjem, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff til NTB.

Apollo har ni norske gjester på Bali.

- Flygingene de skal reise hjem med, er først om noen dager, så foreløpig går alt som normalt. Våre lokale representanter holder gjestene på stedet informert, og vi kommer til å overvåke situasjonen fortløpende, opplyste kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera til NRK søndag.

Ildringen

Agung-vulkanen har hatt store utbrudd tidligere, forrige gang varte utbruddet i nesten ett år fra 1963 til 1964.

Den gang mistet rundt 1200 mennesker livet.

Indonesia ligger på den såkalte ildringen i Stillehavet, et 40 000 kilometer langt belte med høy vulkansk aktivitet. Over 75 prosent av verdens aktive vulkaner ligger i ildringen.

Ildringen huser de fleste av jordas aktive og sovende vulkaner, som også er opphavet til det spesielle navnet. Ildringen dannes ved at stillehavsplata skyves ned under kontinentene rundt Stillehavet, i en prosess som er kjent som subduksjon, ifølge SNL.

Rundt 90 prosent av alle verdens registrerte jordskjelv, og i overkant av 80 prosent av de største jordskjelvene, har også funnet sted i Ildringen, ifølge USGS.