VIL UT: Metkel betew under ankesaken i Gulating lagmannsrett i 2007. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
VIL UT: Metkel betew under ankesaken i Gulating lagmannsrett i 2007. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADETVis mer

Ny vurdering av prøveløslatelse av Betew

Neste uke skal nok en NOKAS-dømt forsøke å overbevise retten om at han kan prøveløslates.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Trine Andersen): Metkel Betew (35) ble dømt til 16 års forvaring etter NOKAS-ranet og har begjært seg prøveløslatt etter å ha sonet ferdig minstetiden på ti år. Det sa Asker og Bærum tingrett ja til i april, men påtalemyndigheten anket og mener at Betew ikke må slippe ut av fengsel ennå. Torsdag kommer derfor løslatelsesbegjæringen opp til ny behandling i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Innrømmet rolle

Etter å ha nektet straffskyld i begge rettsinstanser i NOKAS-saken, innrømmet Betew i Asker og Bærum tingrett i april at han hadde vært med å planlegge ranet. Han fastholder imidlertid at han ikke var med på selve ranet, men trakk seg noen dager før ranet på Domkirkeplassen i Stavanger 5. april 2004.

- I Asker og Bærum tingrett erkjente han straffskyld for forholdet og forklarte at han hadde vært en av tilretteleggerne av ranet, sier Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson til NTB.

Betew er dømt for å ha vært en av de sju som var inne i tellesentralen og plukket penger. Han er blant annet knyttet til ranet ved at hans DNA er funnet på toalettsetet i fluktleiligheten i Nedre Dalgate i Stavanger, samt på en magetaske funnet i en ryggsekk der det også ble funnet ransvåpen og ammunisjon.

Må bryte Toska-kontakt

Metkel Betew er en nær venn av hovedmannen bak NOKAS-ranet, David Toska. Men det er et vennskap han må bryte skal han bli prøveløslatt. Asker og Bærum tingrett satt som vilkår for løslatelse at Betew må bryte kontakten med kriminelle miljøer, de andre NOKAS-dømte og deres familier.

- Prøveløslatelse kan bare gis på en klar forutsetning om at han ikke gjenopptar kontakten med det gamle miljøet, heter det i dommen fra Asker og Bærum tingrett.

Det er all grunn til å tro at også lagmannsretten vil sette lignende vilkår for prøveløslatelse.

- Dette er vilkår Betew aksepterer, sier Dietrichson.

Betew og Kjell A. Schumann var de to eneste som ble dømt til forvaring etter NOKAS-ranet. Høyesterett kom til at Betew måtte dømmes til forvaring fordi han også tidligere var dømt for grove ran. NOKAS-ranet ble begått mens Betew var ute på prøve etter avsoning av en fellesstraff.

Eidsivating lagmannsrett avslo fredag Kjell A. Schumanns begjæring om prøveløslatelse. (©NTB)