Nyansatte får ikke bli gravide

I Sverige har flere unge kvinner måttet love arbeidsgiverne sine at de ikke skal bli gravide. Hvis de ikke underskriver, får de ikke jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsgiverne har krevd «babykontrakt» av unge kvinnelige ansatte før de får arbeidskontrakten på bordet. Jentene må garantere at de ikke får barn i løpet av de første ansettelsesårene, skriver Aftonbladet.

- Avskyelig, sier den svenske ombudsmann Per Wallberg. Han mottar månedlig mange telefoner fra unge kvinner som lurer på om det virkelig er riktig at de skal skrive under på en garanti om at de ikke skal bli gravide.

- Problemet er økende, sier Wallberg til Aftonbladet. Han understreker at ingen må finne på å skrive under på slike kontrakter, men tror at mørketallet er stort: De som underskriver, ringer ikke ombudsmannen for å få råd etterpå.

- Kvinnene kjenner seg presset, sier han.

I kontraktene kan det for eksempel stå at kvinnene lover å ikke «utsette arbeidsgiveren for foreldrepermisjon». Kvinner som allerede er fast ansatt, har måttet skrive under på at de ikke skal få barn for at firmaet skal satse på dem, sende dem på kurs eller gi dem videreutdanning.

Ulovlig

LO-sekretær Rita Lekang er sjokkert over praksisen som er oppdaget i Sverige.

- Helt forkastelig! Det går ikke an! sier hun til Dagbladet.no.

- Dette er ikke lov. I Norge hender det at arbeidsgiveren spør kvinner om de har tenkt å bli gravide. Dette er heller ikke lov, og kvinnelige jobbsøkere kan svare at det uvedkommende for saken. Flere bedrifter har blitt dømt for diskriminering, sier hun.

Lekang tror at norske arbeidstakere kan bli utsatt for et skjult press, for eksempel kommentarer fra arbeidsgiveren som «Du har vel ikke tenkt å bli gravid nå, for det ville passe dårlig!»

- Spør de menn om de har planlagt å bli fedre? Det er en menneskerett å bli gravid, slår Lekang fast.

OMSTRIDT: Arbeidsgivere i Sverige krever babykontrakt fra unge kvinner før de får arbeidskontrakten på bordet. Foto: SCANPIX