Nyåpne grenseveier fra lørdag - kanskje

Nye skilt - og neste onsdag SKAL det være slutt på lange omkjøringer fra Sverige.

STENGT TIL NORGE: Grensepasseringen fra Idre i Sverige har vært stengt siden januar. Omkjøring via Støa, Magnormoen eller Vauladalen er rådene for innkjøring. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB.
STENGT TIL NORGE: Grensepasseringen fra Idre i Sverige har vært stengt siden januar. Omkjøring via Støa, Magnormoen eller Vauladalen er rådene for innkjøring. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

Festbildene fra Trondheim, Oslo og coronafest-samlinger over hele landet sist lørdag skapte først undring, så frustrasjon og et kraftig engasjement blant mange innbyggere i grensekommunene mot Sverige.

For der var det mange i nabolaget til den 1 630 kilometer lange landegrensa mot Sverige som fikk inntrykk at de ikke var invitert med på den norske gjenåpningsfesten etter pandemien.

Det var - og er - fortsatt like kronglete å ta seg hjem igjen med bil fra Sverige til Norge. Der var det ingen gjenåpning og champagnekorker klokka 16.00 lørdag.

Tirsdag inviterte sentrale helsemyndigheter alle grensekommunene til et teamsmøte om grensekontrollen. Og nå kan det bli «normale» tilstander med bil Sverige - Norge om noen dager, ikke bare motsatt vei Norge - Sverige.

MONSTERKØ: Mandag 14. juni var det lange køer langs E6 retning Svinesundsbrua, grunnet gjenåpning av svenskegrensa. Kjell-Inge Johansen filmet køen med drone. Foto: Kjell-Inge Johansen Vis mer

Håper lørdag

- Alle kommuner er pålagt å sette opp skilt ved hver grenseovergang inn i Norge med veiviser til nærmest teststasjon for covid-19. Her hos oss har vi ambisjoner om å ha skilter og gjenåpning klare til lørdag, selv om jeg ikke tør love noe sikkert, sier ordfører Bente Estil i Lierne kommune i Trøndelag til Dagbladet.

Ifølge Trønder-Avisa la de sentrale myndighetene fram et klart mål om at de stengte grenseovergangene fra Sverige skal være åpne igjen fra onsdag 6. oktober.

Totalt er det et 60-talls grenseoverganger fra Sverige inn i Norge.

SVINESUND: Lange køer inn til Norge fra Strömstad og omegn i juni i år. Foto: Torstein Bøe / NTB.
SVINESUND: Lange køer inn til Norge fra Strömstad og omegn i juni i år. Foto: Torstein Bøe / NTB. Vis mer

Skilt

Utfordringen nå er å få lagd skilt raskt nok.

- Vi håper på lørdag. En av skiltmakerne vi kontaktet etter møtet, har ringt tilbake mens jeg snakker med dere. Statsforvalteren i Trøndelag er veldig engasjert i saken sammen med oss grensekommuner. Vi skal ha et møte om skiltsaken onsdag morgen, sier ordfører Bente Estil.

HÅPER PÅ LØRDAG: Ordfører Bente Estil. Foto: Lierne kommune.
HÅPER PÅ LØRDAG: Ordfører Bente Estil. Foto: Lierne kommune. Vis mer

Lierne, Rørvik, Verdal, Meråker og Røros er Trøndelag-kommunene som grenser mot Sverige.

- Så nå blir det harryhandel til svensk side fra Lierne?

- Nei, det er ikke poenget i grensesamfunnene verken i Lierne eller andre kommuner jeg kjenner til. Det dreier om det familiære, sosiale og praktiske livet på tvers av grensene. Nå er det for eksempel mange fotballag og unge som ikke har fått tilbake et normalt dagligliv, forklarer Lierne-ordføreren.

Fra 30 til 230 kilometer

Fra Lierne er det seks veier inn i Sverige. Men tilbake hjem må alle kjøre gjennom grensestasjonen Murrumoen. Der er det stengt fra klokka 18. Neste mulighet til å krysse grensa er klokka 06 morgenen etter.

Ordfører Bente Estil trekker fram et eksempel fra sitt nabolag:

- Korteste vei til å besøke familie på svensk side er ca. 30 kilometer. Men nå er veien hjem igjen via Murrumoen ca. 230 kilometer. Og der er det stengt fra 18.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer